Selectați pagina

Medic ”exilat” din România, salvează vieți în străinătate. Prima operație cu laser a metastazelor pulmonare în Ungaria

Medic ”exilat” din România, salvează vieți în străinătate. Prima operație cu laser a metastazelor pulmonare în Ungaria

Chirurgul clujean care deține recordul mondial pentru extirparea celor mai multe metastaze pulmonare a făcut, în premieră, în Ungaria, o astfel de operație folosind un laser performant. Medicul Dan Nicolau a ales să plece în străinătate după ce în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj nu i s-a mai permis să opereze pe motiv că a ajuns la vârsta pensionării.

La clinica privata Apollo Park din Debrecen, sute de pacienți sunt pe liste de așteptare pentru o astfel de operație, iar până în luna martie locurile sunt deja ocupate.

Ziua de 7 decembrie este un moment de început, de istorie, iar pentru mine de mândrie și împlinire. Am făcut prima operație cu laser pentru metastaze pulmonare din Ungaria și astfel am reușit să încep un drum în medicina a două țări. Au fost operați trei pacienți din România. Toți sunt cu cancere la nivel de alte organe, cancere extirpate și cu metastaze pulmonare. Toți au un trecut bogat în chimioterapie și radioterapie, a declarat pentru stirimed.ro, chirurgul Dan Nicolau.

dan-nicolau

Acești pacienți, care în urmă doar câteva luni se puteau opera gratuit într-un spital din Cluj-Napoca, sunt acum nevoiți să meargă în Ungaria. Katy a fost prima pacientă operată în clinica de peste graniță și la doar câteva ore după intervenție se simte foarte bine.

Mulțumită domnului doctor Dan Mihail Nicolau, un mare medic și specialist sunt operată și mă simt foarte foarte bine !, a scris Katy Katalin, pe pagina de facebook a chirurgului.

katy-pacienta-operata

O astfel de intervenție în clinicile din Europa, costă în jur de 15.000 de euro la care se adaugă și costurile spitalizării.

Aici la clinica din Debrecen, pacienții români au un tarif preferențial: 6000 de euro. În acest preț sunt incluse operația, spitalizarea pacientului și a aparținătorului, a precizat chirurgul.

Chirurgul Dan Nicolau spune că maghiarii l-au primit cu brațele deschise, ba mai mult au deschis o secție nouă pentru chirurgia metastazelor pulmonare prin tehnologia laser în clinica din Debrecen.

La sfârșitul lunii aprilie, medicul clujean îi scria chiar ministrului Sănătății de atunci, Patriciu Achimaș Cadariu, cerându-i să fie lăsat să opereze în continuare în România și să formeze medici tineri. Pentru că solicitarea sa nu a primit niciun răspuns, medicul a decis să plece în Ungaria. Acum, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj sunt operate doar cazurile mai puțin grave.

La spital avem acum un aparat laser, am avut două, însă unul era în custodie din București și a fost trimis înapoi. Doi medici operează la Cluj cu acest laser, dr. Popoviciu și dr. Ciorbă, însă sunt operați doar pacienții cu indicație exactă de intervenție chirurgicală. Adică doar cei care au puține metastaze și nu în mijlocul plămânilor. Deci dacă sunt pacienți cu zeci de metastaze, aceia nu vor fi operați, a declarat pentru ȘtiriMed dr. Vasile Mureșan, directorul Spitalului de Pneumoftiozologie „Leon Daniello” din Cluj.

În Romania se operează pacienți cu metastaze pulmonare la Cluj și București.

 

Despre autor