Selectați pagina

Medicii de familie din Cluj, fără echipamente de protecție și dezinfectanți. Medic de familie: „Am ajuns să ne confecționăm măști din șervețele și să ne punem în cap botoșei de unică folosință”

Medicii de familie din Cluj, fără echipamente de protecție și dezinfectanți. Medic de familie: „Am ajuns să ne confecționăm măști din șervețele și să ne punem în cap botoșei de unică folosință”

Medicii de familie din județul Cluj sunt, în aceste zile, într-o situație disperată: trebuie să facă primul triaj al pacienților, care prezintă simptome ce pot fi asociate Coronavirusului, dar nu au deloc echipamente de protecție.

„Suntem trimiși la război cu mâinile goale. Nouă nu ne-a dat nimeni echipamente speciale de protecție. Dar grav e că nu mai avem nici echipamentele uzuale, măști, mănuși, dezinfectanți. Ne-am făcut stocuri înainte, dar acelea se termină și nu mai avem de unde și cu ce să luăm altele. Eu, ca să mă protejez pe mine, în primul rând și apoi pe pacienții mei, trebuie să îmi schimb masca după fiecare consultație. Am ajuns să îmi confecționez măști din șervețele mai tari, legate cu elastic și mă gândeam că în curând o să ajungem să ne punem în cap botoșei de unică folosință, în loc de bonete.”, a spus pentru ȘtiriMed, dr. Elena Nagy, medic de familie în Cluj-Napoca

dr elena nagy

dr. Elena Nagy, medic de familie

Medicul mai spune că deși încearcă pe cât posibil să limiteze numărul de pacienți ce ajung în cabinete, acest lucru este aproape imposibil. Pe de o parte, sunt pacienții care năvălesc în cabinet după concedii medicale, obligați să stea acasă în condițiile legii, pe de altă parte sunt cei cu boli cronice și copiii, care au nevoie de multe ori de asistență medicală.

Contact direct cu pacienți suspecți veniți din străinătate

Dr. Elena Nagy spune că pentru medicul de familie gradul de risc este cu atât mai mare, cu cât în cabinet ajung pacienți veniți din zone galbene sau roșii din Europa, care prezintă simptome asemănătoare Coronavirus, dar care nu anunță de la început de unde vin.

„Săptămâna trecută am avut pacienți veniți din Franța. Sunt pacienți de-ai mei, care au fost plecați din țară și au venit la cabinet să îi consult, că se simt rău. Până aflu eu de unde vin ei, mă expun riscului de contaminare, dacă  sunt bolnavi. Iar dacă nu am nici echipament adecvat de protecție, atunci ce fac?”, întreabă retoric dr. Elena Nagy

Medicul de familie spune că în această perioadă face triajul pacienților telefonic și în situația înc are din spusele pacientului există suspiciunea ca acesta ar fi suspect de infectare cu COVID-19, îl îndrumă să sune la 112.

Au făcut demersuri, așteaptă răspunsuri

La nivelul asociațiilor profesionale ale medicilor de familie se cunosc aceste probleme. Că și cei care conduc aceste asociații sunt tot medici care se uită cu îngrijorare spre dulapul cu dezinfectanți și măști.

„Suntem îngrijorați că nu avem materiale de protecție și aceasta este o problemă gravă, deoarece noi trebuie să avem grijă și de pacienții noștri cronici, avem bebeluși sub supraveghere, facem vaccinări, astfel de materiale de protecție ne sunt indispensabile. Și nu vorbesc de echipamente speciale. Pentru că noi, medicii de familie nu suntem cuprinși în vreun program al Ministerului Sănătății, ca să primim echipamente ce protejează de COVID-19. Fiecare medic de familie a încercat și încearcă pe cont propriu să procure echipamente, însă nu avem de unde. Așa că, acum, facem un apel către pacienții noștri să nu vină la cabinet decât după ce vorbesc cu noi la telefon. Noi facem triaj telefonic, ca să nu trebuiască să aducem pacientul la cabinet. Ne ținem telefoanele deschise, pacienții noștri ne pot suna, ne pot scrie, facem tot ce ne stă în puteri să îi ajutăm.”, a explicat pentru ȘtiriMed, dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj

dr Emiliana Costiug

dr. Emiliana Costiug, președinte Asociația Medicilor de Familie Cluj/Sursa foto: Facebook

Dr. Emiliana Costiug spune că problemele medicilor de familie din județul Cluj au fost transmise, pe de o parte Direcției de Sănătate Publică – instituție care ar trebui să sprijine și să ajute această categorie de medici, pe de altă parte prefectului, care e reprezentantul Guvernului în teritoriu. Răspunsurile sunt încă în așteptare.

Medicii de familie din mediul rural sunt și mai oropsiți

În județul Cluj sunt în jur de 350 de medici de familie. O parte dintre aceștia au cabinete și lucrează în mediul rural, acolo unde situația e și mai îngrijorătoare decât în orașe.

„Colegii de la sate au majoritatea pacienților vârstnici cu diferite boli, care au nevoie de consultații. Apoi, acolo, în această perioadă s-au întors foarte multe persoane din străinătate, din zone de risc și nu spun de unde vin. Automat, colegii noștri sunt supuși unui mare risc de îmbolnăvire”, a mai spus dr. Emiliana Costiug

MEDICII DE FAMILIE DIN CLUJ, TRECUȚI ÎN PRIMA LINIE, PE TIMPUL STĂRII DE URGENȚĂ ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS. CE ATRIBUȚII AU