Selectați pagina

Medicii de familie protează în fața CNAS. Ce revendicări au

Medicii de familie protează în fața CNAS. Ce revendicări au

Medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ei și-au suspedat programul de lucu și au ieșit în stradă șî își strige nemulțumirile. Principala nemulțumire e legată de scăderea valorii punctului per serviciu.

Practic bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie. Aceștia spun că în noile condiții vor pune lacătul pe cabinetele medical sau vor percepe taxe pentru consultațiile medicale. Și cei peste 4.000 de medici aflați la vârsta pensionării vor să părăsească sistemul deși ne confrumtăm deja cu un deficit de personal, iar multe localități din România nu au nici măcar un medic.

Medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu distrugeţi medicii de familie!”, „Nu semnez pentru faliment”, „La spital sau banul jos”, „Nu vă bateţi joc de medici!„.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a spus într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

Despre autor