Selectați pagina

Medicii de la SCJU Cluj au efectuat trei intervenții concomitent pentru a salva victimele unui accident rutier

Medicii de la SCJU Cluj au efectuat trei intervenții concomitent pentru a salva victimele unui accident rutier

Intervenția promptă a medicilor de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj a salvat viața unor victime ale unui accident rutier grav. Medici, dar și asistenți au venit de acasă și au intrat imediat în sala de operații.

În urma unui grav accident de circulație cu victime multiple încarcerate, petrecut în urmă cu două zile în apropiere de Cluj-Napoca la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Cluj au ajuns patru persoane în stare gravă.


Odată ce medicii urgentiști au aplicat procedurile specifice, trei persoane în stare critică au fost transferate în Blocul Operator al Secției Clinice Chirurgie I.

A fost momentul în care și-au intrat în rol echipele multidisciplinare chirurgicale și de terapie intensivă, care au reușit performanța să intervină concomitent la trei pacienți cu operații majore. Pentru completarea echipelor, un număr important de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și farmaciști s-au prezentat voluntar la serviciu, în acord cu procedurile și protocoalele interne. Echipele operatorii au fost coordonate de medicii chirurgi Vlad Făgărășan (medic de gardă), Cătălin Ciuce și Ciprian Cucoreanu, împreună cu medicii anesteziști Dumitru Patraș, Crina Leahu, Marta Băncișor și Gabriela Csipak, spun reprezentanții SJCU Cluj.


Pe timpul intervențiilor chirurgicale și după operații au fost utilizate cantități importante de sânge transfuzat, subliniind din nou importanța asigurării permanente a unităților de transfuzie sanguină.


Prof.Dr. George Dindelegan, șef al Secției Clinice Chirurgie I și Conf.Dr. Cristina Petrișor, șef al secției Clinice Terapie Intensiva I au asigurat managementului cazului complex care a presupus, în plus față de procedurile obișnuite, utilizarea angiografiei și radiologiei intervenționale, utilizarea trombelastografiei și administrarea de sânge prin utilizarea aparatului Cell Saver (colectarea, procesarea și reinfuzia sângelui propriu al pacientului care se pierde în timpul accidentului și a perioadei operatorii).

Despre autor