Medicii stomatologi protestează în Capitală. Ce a răspuns Ministerul Sănătății
Medicii stomatologi au ieșit în stradă. Aceștia au venit din toată țara la București pentru a se plânge de deciziile luate de Colegiul Medicilor Stomatologi, luna trecută potrivit căreia medicii nu mai puteau efectua foarte multe proceduri simple și ar fi trebuit să își trimită pacienții la alți specialiști.
Noile reglementări ar duce la închiderea a mii de cabinete stomatologice susțin protestatarii. Până acum un medic stomatolog din România putea efectua mai multe tipuri de intervenții și tratamente vitale; tratamente ca de exemplu: prevenția bolii parodontale și profilaxia cariei dentare la copii sau extracțiile dentare la pacienții cu boli asociate. Potrivit noilor decizii, medicul respectiv nu le va mai putea face.
Cele două decizii reglementează competențele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum și competențele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară. Astfel peste 15.000 de medici stomatologi nu-și mai pot exercita profesia la fel ca înainte, anumite manopere și tratamente nu le mai pot efectua fiind nevoiți să trimită pacienții la alți medici specialiști, deși toate acestea au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiții pentru pacienți.
CMSR a trimis o notă Colegiilor județene în care explică faptul că ,,dintr-o regretabilă eroare de transcriere în textele transmise spre publicare ale Deciziei nr. 4/2CN/2023 privind aprobarea competențelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală și ale Deciziei nr. 5/2CN/2022 privind aprobarea competențelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară nu se regăsesc o parte dintre competențele votate și aprobate în ședința Consiliului Național al CMSR din data de 19.05.2023. Omisiunea a fost sesizată de către Biroul executiv național al Colegiului medicilor Stomatologi din România imediat după publicarea celor două decizii în Monitorul Oficial.”
Patronatul Medicilor Stomatologi din România este indignat de explicația oferită de CMSR colegiilor teritoriale, atrăgând atenția că inclusiv în această notă este scris greșit anul Deciziei nr. 5/2CN/2022, acesta fiind de fapt 2023.
„CMSR prin emiterea acestor decizii a comis o greșeală foarte gravă, jucându-se cu destinele a peste 15.000 de stomatologi din România și trebuie să fie tras la răspundere pentru asta. Se joacă cu profesia de stomatolog și cu soarta pacienților din țara noastră. În acest moment, deciziile publicate în MO se aplică, astfel că ,,eroarea” CMSR aduce mari prejudicii stomatologilor.
Practic, fiecare zi care trece până la revocarea acestor decizii publicate este în defavoarea medicilor stomatologi și a pacienților acestora”, susțin reprezentanții Patronatului Medicilor Stomatologi din România.
Cele câteva sute de persoane care au ieșit în stradă au mers spre Ministerul sănătății pentru a sta de vorbă cu ministrul Alexandru Rafila, care i-a chemat la discuții atât pe medici cât ți pe reprezentanții Colegiului Stomatologilor din România.
În urma întâlnirii, Patronatul Medicilor Stomatologi din România a obținut anularea deciziilor emise de CMSR.
,,Îi mulțumim domnului ministru că am reușit să rezolvăm această problemă și să revenim la normal și îi mulțumim pentru transparență și faptul că de acum vom putea participa la dezbateri. Aștept să fie trecute aceste noi decizii în Monitorul Oficial și să putem munci liniștiți”, a declarat dr. Anda Tiron, secretar general în Patronatul Medicilor Stomatologi din România, la încheierea întrevederii de la Ministerul Sănătății.
Prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății ne-a dat asigurări că se va ocupa ca să se întâmple cât mai repede publicarea anulării deciziilor în Monitorul Oficial astfel încât să nu existe un hiatus legislativ din acest punct de vedere, susțin reprezentanții patronatului.
În România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Până în anul 2004 pentru a practica în calitate de absolvent de stomatologie cu diplomă de licență, rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală” nu era obligatoriu, iar manoperele permise nu erau restrânse decât într-o foarte mică măsură.