Selectați pagina

Medicină în România rurală. Un stomatolog tânăr își investește banii într-un mic centru medical, în comuna Frata, Cluj, ca să îi învețe pe copii cum să nu ajungă adulți fără dinți

Medicină în România rurală. Un stomatolog tânăr își investește banii într-un mic centru medical, în comuna Frata, Cluj, ca să îi învețe pe copii cum să nu ajungă adulți fără dinți

Primul articol din campania ȘtiriMed „Medicină în România rurală” este despre un medic tânăr care vrea să facă prevenție și educație medicală, cu propriile forțe. Doctorul stomatolog Paul Pop este, în aceste zile, pe șantier, în comuna Frata, din județul Cluj, unde amenajează de zor un mic centru medical stomatologic: un cabinet stomatologic, respectiv un centru de radiologie dentară.

„Inițial, am vrut să mă rezum doar la un cabinet stomatologic, însă, mi-am dat seama că radiologia este complementară, iar mai ales aici, în mediul rural, este necesară”, spune medicul Paul Pop.

Dr. Paul Pop: Cea mai mare nevoie sunt banii, iar cea mai mare problemă este lipsa prevenției”

Medicină în România rurală.dentist Frata
Medicină în România rurală. Dr. Paul Pop, medic stomatolog

Doctorul Paul Pop este un medic la care se vede imediat avântul profesional specific doctorilor tineri, aflați la început de carieră. Este din Cluj-Napoca, dar, acum, profesează în județul Bihor, pentru că, afirmă el, a absolvit Facultatea de Stomatologie, în Oradea. Își dorește să revină acasă, în Cluj, așa că medicul a decis să practice Medicina Dentară la sate, acolo unde este reală nevoie de medici stomatologi.

Doar că „a vrea” nu este sinonim cu „a putea”, iar în România noastră rurală, cabinetele stomatologice nu stau cu ușile deschise să își așteapte cu drag doctorii. Pentru că acestea nu există, fizic, decât în puține comune. Așa că, medicul tânăr și cu avânt s-a apucat să… își amenajeze un cabinet. Nu are nici granturi de finanțare, nici programe guvernamentale, doar banii săi, ai familiei și niște împrumuturi, pentru că investiția reală pare să fie mai mult decât cea estimată și, spune medicul, va depăși 50.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ, O CAMPANIE ȘTIRIMED

„Momentan lucrez atât în mediul rural, cât și în mediul urban. În județul Bihor. Și văd, și știu că la sate este nevoie de servicii stomatologice. Aici, oamenii au probleme dentare, dar nu au unde să meargă și, mai ales, nu au bani să meargă. Pentru că, în mediul rural din România, principala nevoie sunt banii, iar principala problemă este prevenția. Mai bine zis, lipsa ei”, a explicat pentru ȘtiriMed. Dr. Paul Pop, medic stomatolog.

Doctorul spune că în viitorul centru medical stomatologic vor lucra 2 medici, unul pe partea de chirurgie și implantologie și altul se va ocupa de endodonție și ortodonție. Iar prevenție și educație medicală nu va face doar cu cei mici, ci și cu adulții.

„Prevenție înseamnă, în primul rând, să vorbești cu pacientul. Să îi explici ce înseamnă și de ce sunt importante controalele stomatologice periodice. Eu, chiar și acum, cu pacienții mei, folosesc o aplicație prin care, la fiecare 6 luni de la ultima vizită în cabinet, le amintesc că este nevoie de un nou control. Sigur, nu toți vin, la 6 luni. Dar, eu pot zice că mi-am făcut datoria de medic”, a mai spus medicul stomatolog

Servicii stomatologice gratuite pentru copii și prevenție făcută la școală

Medicul spune că în cabinet vor fi făcute consultații, tratamente și lucrări dentare și pentru copii, iar acestea vor fi realizate cu fonduri de la CNAS.

„Trebuie să îi învățăm pe oameni, să îi ajutăm să să înțeleagă că este mai ieftin să previi, decât să tratezi. Un implant costă mult mai mult, decât o carie, care poate fi reparată, iar dintele salvat și atunci nu mai ai nevoie de implant. Prevenția trebuie făcută în rândul copiilor. Oamenii, adulții, înțeleg că trebuie să meargă la dentist. Și știu că au probleme. Ar vrea să meargă, dar nu au bani. Eu, însă, vreau să rezolv problemele dentare ale copiilor, încă înainte ca acestea să se agraveze. Voi merge la școală, voi încerca să îi împrietenesc pe copii cu dentistul. Să le arătăm că în cabinet procedurile nu sunt înfricoșătoare. Numai așa vom putea avea, în viitor, adulți cu dinți sănătoși”, a mai spus medicul care vrea să aducă stomatologia mai aproape de oamenii din mediul rural

Dr. Paul Pop precizează, însă, că tratamentele dentare vor fi făcute în colaborare cu CNAS doar pentru copii, deoarece pentru adulți, procedura de decontare a serviciilor stomatologice este atât de greoaie, încât devine aproape imposibilă.

Iar vorbele tânărului medic sunt întărite chiar de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Medicina dentară reprezintă încă cenușăreasa asistenței medicale din România din punct de vedere al finanțării. Prioritatea de finanțare trebuie să reprezinte prevenția, pentru că finanțarea sectorului sanitar nu depășește 5,2% din PIB în România, față de media europeană, care e cuprinsă între 9-11%”, declara anul trecut, în cadrul unei conferințe PALMED, Adela Cojan, vicepreședinte al CNAS

Datele Casei Naționale de Sănătate arată că, anul trecut, din 4402 contracte încheiate cu stomatologii din țară, doar 26% își desfășoară activitatea in mediul rural.

Situația ideală: când doctorul vrea și administrația ajută

Doctorul dentist poate vrea să amenajeze un cabinet medical în mijlocul unei comunități rurale, dacă nu este sprijinit și de cei care administrează comunitatea respectivă. În cazul de față, situația este fericită, iar medicul „scapă” doar cu investiția de 50.000 de euro. Care, s-ar fi putut dubla, dacă nu ar fi existat deja o clădire, unde să fie adusă aparatura medicală de specialitate.

Centrul medical de stomatologie și radiologie dentară va funcționa în clădirea vechiului centru medical al comunei Frata.Pe vremea comunismului, acea clădire avea rol de mini-spital al comunității. Apoi, a fost lăsată în paragină, dar revine la viață acum.

„Avem depus un proiect pe Administrația Fondului de Mediu, de 3 milioane de lei. Banii îi vom folosi ca să reabilităm toată Policlinica. Ne dorim să avem aici în comună un centru medical integrat. Primul pas îl facem cu acest cabinet stomatologic și de radiologie dentară, noi am pus la dispoziție spațiul, iar de aparatură și tot ce mai este necesar, se ocupă medicul. Apoi, în viitorul apropiat, vrem să avem pentru oamenii din comună și un cabinet de analize și medici specialiști care să vină, măcar o dată pe săptămână, să facă ecografii, EKG-uri și alte proceduri medicale, de care oamenii au nevoie, ca să prevină probleme serioase de sănătate”, a declarat pentru ȘtiriMed, Cristian Cherecheș, primarul comunei Frata, din județul Cluj

Medicină în România rurală centrul medical Frata
Medicină în România rurală. Aici va funcționa viitorul centru medical stomatologic, în comuna Frata

Edilul mai spune că, atunci când vine vorba de acces la servicii de sănătate, în special de când a fost instituită și Pandemia, nu se bazează doar pe fonduri guvernamentale sau europene. Ci asigură din bugetul local bani, atunci când este nevoie.

„Oamenii au nevoie și de medicamente. Aici, în Frata, avem farmacie. Dar acum, cu bani de la bugetul local, amenajăm spațiu pe care îl închiriem unei farmacii, astfel vor avea și oamenii de acolo acces mai ușor să își scoată tratamentele prescrise de medicii de familie sau să își cumpere medicamente, fără să fie nevoie să se deplaseze câțiva kilometri până la farmacie”, a mai explicat Cristian Cherecheș

Medicină în România rurală primar Frata
Medicină în România rurală. Cristian Cherecheș, primarul comunei Frata, județul Cluj

În cele 7 sate ale comunei – Frata (reședința), Soporu de Câmpie, Berchieșu, Poiana Frății, Oaș, Pădurea Iacobeni, Răzoare și Olariu – trăiesc 4.100 de suflete. Iar de sănătatea lor se ocupă, acum, doi medici de familie.

Despre campania „Medicină în România rurală”

Campania „Medicină în România rurală” este una de informare, derulată de ȘtiriMed și vrem să vedem cum arată Medicina în România rurală. Cine o finanțează? Cum și cine îi tratează pe bolnavii noștri de la sate? Cine are grijă de dinții lor? Cine le face prevenție? Cum și când își fac analize de sânge, un ecograf, un EKG.

Veți vedea în perioada următoare, pe ȘtiriMed, mai multe materiale despre sistemul sanitar din comunele țării. Despre sate văduvite de medici, dar și despre primari buni manageri, care investesc în sănătatea oamenilor care i-au ales. Materiale despre cum ar trebui să arate Medicina în România rurală și despre rolul pe care ar trebui să îl joace prevenția.

Vă invităm să ne urmăriți.

Aveți idei despre cum ar trebui îmbunătățit sistemul sanitar în România de la țară? Nu ezitați să ne scrieți. Vom duce ideile voastre mai departe, către decidenți.

Aveţi exemple de bune practici în mediul rural? Poate un medic dedicat, un super dispensar sau un loc unde pur şi simplu vă simţiţi trataţi ca la cinci stele? Scrieti-ne pe contact@stirimed.ro şi vă vom face cunoscută povestea sau experiența.

CITEȘTE ȘI: MICRONEEDLING SAU FRUMUSEȚEA TENULUI REDATĂ CU AJUTORUL MICRO-ACELOR, DOAR ÎN SEZONUL RECE. UNDE SE FACE ÎN CLUJ