Selectați pagina

#Medicină în România rurală. Când oamenii de la țară se iau la trântă cu legislația. De ce nu există cabinete stomatologice în satele României

#Medicină în România rurală. Când oamenii de la țară se iau la trântă cu legislația. De ce nu există cabinete stomatologice în satele României

Campania #Medicină În România Rurală este sprijinită de Ofta Medical Clinic

Clădirea vechii grădinițe din comuna Călărași, județul Cluj, va fi transformată în cabinet stomatologic. Cum copii mici nu mai sunt, atât de mulți, în cele trei sate ale comunei, clădirea vechii grădinițe este acum goală. Așa că, autoritățile locale au renovat-o și vor să o transforme într-un mini centru medical. Astfel, locuitorii vor avea acces mai ușor la servicii medicale.

cabinet stomatologic în mediul rural
Cladirea vechii grădinițe din comună, pregătită să găzduiască un cabinet stomatologic

Cabinet stomatologic, primul pas

Prima investiție medicală va fi într-un cabinet dentar. Primarul comunei Călărași spune că face demersuri să faciliteze deschiderea unui cabinet stomatologic, iar un medic dentist, cel puțin , să se ocupe de igiena orală a locuitorilor.

„Noi, în comună, avem medic de familie. Avem și o farmacie. Pentru investigații medicale, oamenii merg, de regulă, în orașele apropiate, Turda și Câmpia Turzii. Dar, de un cabinet stomatologic avem nevoie. Avem deja spațiul, clădirea vechii grădinițe, care este renovată. Facem acum demersuri, pentru că nu este foarte simplu, dar, sperăm să ne ducem planul până la capăt”, a spus pentru ȘtiriMed, Ioan Racolța, primarul comunei Călărași.

Cabinet stomatologic in mediul rural
Ioan Racolța, primarul comunei Călărași, Cluj

Edilul mai precizează că în comună există și un dispensar medical. Renovat tot din bugetul public. O parte din spațiu este folosit de către medicul de familie, în mod gratuit. Iar o altă parte a dispensarului este închiriată unei farmacii.

De ce nu sunt dentiști în mediul rural?

stomatologie gratis
Locuitorilor din mediul rural le este îngrădit accesul la servicii medicale stomatologice/Sursa foto: arhivă

Oamenii care locuiesc în mediul rural, în România, au nevoie, ca de aer, de servicii medicale dentare. Dar în satele României, cabinetele stomatologice sunt păsări rare. Și nu pentru că oamenii nu ar avea nevoie de servicii medicale dentare, ci din cauza legislației greoaie, care descurajează orice autoritate locală, medic sau asistent să încerce măcar să înființeze un cabinet stomatologic.

„În județul Cluj, 86% dintre cabinetele stomatologie sunt în mediul urban și doar 14%, în mediul rural. Concret, în urban sunt 915 cabinete, iar în rural, 156. Și, încă noi, stăm bine. În alte județe situația este de-a dreptul dezastruoasă”, a spus pentru ȘtiriMed, Prof. Dr. Radu Cîmpianu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj.

Când doctorii vor, primarii își dau acordul, dar legea este prea rigidă

Dacă vorbim strict de județul Cluj, cele mai multe cabinete stomatologice sunt concentrate în apropierea municipiului Cluj-Napoca. Adică Florești, Baciu Apahida, comune din zona metropolitană. Însă, cu cât ne îndepărtăm mai mult de Cluj, cabinetele stomatologice se răresc, până nu se mai zăresc deloc.

CITEȘTE ȘI: MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ. UN STOMATOLOG TÂNĂR ÎȘI INVESTEȘTE BANII ÎNTR-UN MIC CENTRU MEDICAL, ÎN COMUNA FRATA, CLUJ, CA SĂ ÎI ÎNVEȚE PE COPII CUM SĂ NU AJUNGĂ ADULȚI FĂRĂ DINȚI

Cum este și situația din comuna Călărași: există nevoie, există spațiu, autoritățile sunt dispuse să colaboreze. Dar legislația este de neclintit.

Medicină în România rurală
Comuna Călărași, județul Cluj/Foto: Paul Ph

”Medicii stomatologi au entuziasm să meargă să profeseze în mediul rural. Pentru că, la cum arată acum situația, putem afirma că oamenilor le este îngrădit dreptul la asistență medicală stomatologică. Însă, degeaba își doresc medicii, dacă legea este în așa fel făcută, încât este aproape imposibil să primești avizele pentru funcționarea unui cabinet stomatologic într-un sat. Ministerul Sănătății nu face nicio diferențiere între sate și orașe. Trebuie respectate aceleași proceduri și când vine vorba de clădiri, este nevoie de canalizare și tot felul de reguli care, de multe ori nu pot fi îndeplinite în mediul rural. Și atunci, lumea renunță. Autoritățile locale, pentru că este prea costisitor să amenajeze spații adecvate, medicii pentru că le este aproape imposibil să respecte tot ce este prevăzut în lege”, a mai explicat Prof. Dr. Radu Câmpianu

Ca să încurajeze deschiderea cabinetelor stomatologice în sate și comune, Colegiul Medicilor Cluj a făcut presiuni și demersuri la Minister. Iar acum, medicii dentiști care profesează la țară, pot deconta servicii medicale, astfel încât, pentru serviciile stomatologice în mediul rural, să primească o sumă mai mare per pacient.

DESPRE CAMPANIA „MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ”

Campania „Medicină în România rurală” este una de informare, derulată de ȘtiriMed și vrem să vedem cum arată Medicina în România de la sate. Cine o finanțează? Cum și cine îi tratează pe bolnavii noștri de la țară? Cine are grijă de dinții lor? Cine le face prevenție? Cum și când își fac analize de sânge, un ecograf, un EKG.

Veți vedea în perioada următoare, pe ȘtiriMed, mai multe materiale despre sistemul sanitar din comunele țării. Despre sate văduvite de medici, dar și despre primari buni manageri, care investesc în sănătatea oamenilor care i-au ales. Materiale despre cum ar trebui să arate Medicina în România rurală și despre rolul pe care ar trebui să îl joace prevenția.

Vă invităm să ne urmăriți.

Aveți idei despre cum ar trebui îmbunătățit sistemul sanitar în România de la țară? Nu ezitați să ne scrieți. Vom duce ideile voastre mai departe, către decidenți.

Aveţi exemple de bune practici în mediul rural? Poate un medic dedicat, un super dispensar sau un loc unde pur şi simplu vă simţiţi trataţi ca la cinci stele? Scrieti-ne pe contact@stirimed.ro şi vă vom face cunoscută povestea sau experiența.

ofta medical clinic
Ofta Medical Clinic este partener oficial al Campaniei #MedicinăÎnRomâniaRurală