Selectați pagina

#Medicină în România rurală. Cine are grijă de sănătatea copiilor care învață în școlile din satele României? Profesorii, directorul școlii, asistenta din comună și „Doamne ajută”

#Medicină în România rurală. Cine are grijă de sănătatea copiilor care învață în școlile din satele României? Profesorii, directorul școlii, asistenta din comună și „Doamne ajută”

CAMPANIA #MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ ESTE SPRIJINITĂ DE OFTA MEDICAL CLINIC

Copiii care învață în școlile din satele României sunt discriminați când vine vorba de asistență medicală, față de colegii lor, care învață în școli din mediul urban. În aceeași situație sunt și preșcolarii care frecventează grădinițele din zona rurală.

De ce? Pentru că în școlile și grădinițele de la țară nu există cabinete de medicină școlară. Și nici medic sau asistent medical școlar, care să fie la un pas distanță de copilul care cade, în pauză, în curtea școlii și își julește genunchii.

Statul garantează dreptul elevilor la sănătate. Dar de cei din mediul rural uită

„(1) Statul garantează drepturile preșcolarilor, elevilor și studenților la sănătate, educație, mediu sănătos, protecția și îngrijirile necesare în vederea dezvoltării optime și atingerii celei mai bune stări de sănătate (…).
(2) Statul asigură în unitățile de învățământ tuturor preșcolarilor, elevilor și studenților accesul la asistență medicală primară gratuită, cu accent pe acțiunile medicale preventive”, scrie exact în primul paragraf al unui ordin de ministru care reglementează asistența medicală în școli.

Sursa: ORDIN nr. 438/4.629/2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar (…) Publicat în Monitorul Oficial din 30 august 2021

Dar fix două paragrafe mai jos, în același document, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, cele două autorități emitente, se spală pe mâini de soarta elevilor și preșcolarilor din mediul rural.

Și precizează că de sănătatea copiilor se vor ocupa medicul de familie și/sau asistentul medicului de familie din comună. Dar acest lucru se poate face doar în baza unei alte legi (OUG162/2008), care prevede că între Consiliul Local și medicul de familie trebuie să existe un contract pentru asigurarea asistenței medicale școlare.

Cine are grijă de sănătatea copiilor din școlile de la țară?

Răspuns: în cel mai rapid caz, învățătorul, profesorul, directorul, că ei sunt cei mai apropiați adulți de un copil (posibil) aflat în situație de a primi ajutor. În cel mai bun caz, asistentul medicului de familie, care locuiește în sat sau medicul de familie, dacă se nimerește să fie la dispensar, când un copil are nevoie să fie bandajat, de exemplu.

În cele mai frecvente situații se invocă sprijin divin: „Doamne ferește” și „Doamne ajută”.

„Ordinul 438 prevede clar că în fiecare școală și grădiniță trebuie să fie măcar un asistent medical. Dar în școlile din mediul rural din România nu este posibil acest lucru. Doar în Florești – dacă putem încadra Floreștiul la rural – (n.red. Florești este cea mai mare comună din România) există cabinet școlar cu medic și asistent. În județul Cluj mai este asistent într-o grădiniță în Apahida, într-o școală din Gilău și într-o unitate școlară din Sâncraiu. În rest, în țară, sunt undeva la maximum 100 de posturi de asistenți desemnați să asigure servicii de medicină școlară elevilor și preșcolarilor”, a declarat pentru ȘtiriMed, Dr. Daniela Raica, președintele Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri

Dr. Raica mai spune că în mediul rural medicii de familie și asistenții lor au grijă de sănătatea elevilor. Însă, acest lucru ar trebui făcut în baza unui contract încheiat cu primăria, pentru servicii de medicină școlară.

„Totul se rezumă la bani. Dacă Ministerul Sănătății ar prelua salariile medicilor și asistenților școlari, nu ne-am mai întreba cine acordă asistență medicală elevilor din mediul rural”, a mai precizat Dr. Daniela Raica

CITEȘTE ȘI: MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ. CÂND OAMENII DE LA ȚARĂ SE IAU LA TRÂNTĂ CU LEGISLAȚIA. DE CE NU EXISTĂ CABINETE STOMATOLOGICE ÎN SATELE ROMÂNIEI

Medicină școlară la schimb cu lemne pentru foc în dispensar

Contractele care ar trebui încheiate între medicul de familie din comună și Primărie, pentru servicii de medicină școlară, rămân doar scrise în lege. Pentru că în realitate, acestea se încheie rar spre deloc.

„Sunt foarte puțini medici de familie care au contracte încheiate cu autoritățile locale. Deși medicul de familie și asistentul se ocupă și de elevi. În mod normal, aceste servicii de medicină școlară ar trebui plătite. În realitate, se recurge la mici înțelegeri, primarul mai scade din chiria pentru spațiul unde funcționează cabinetul medical sau aduce mai multe lemne pentru foc iarna”, a declarat pentru ȘtiriMed, Dr. Emiliana Costiug, medic de familie, Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj și membru al Societății Naționale a Medicilor de Familie

Asistenta din comună, omul de bază pentru Medicină în școală

Lipsa cabinetelor medicale școlare și implicit a cadrelor medicale în școli este un factor de stres pentru cadrele didactice și pentru conducerea școlilor. Toți se roagă ca, în caz de urgență, medicul de familie din comună sau asistentul să fie în apropiere.

În comuna Luna, din județul Cluj, omul de bază care are grijă de sănătatea celor peste 330 de copii din școală și grădiniță este asistenta medicului de familie.

„Toți copiii sunt înscriși la medicul de familie din comună, iar atunci când avem nevoie, indiferent că vorbim de triaj, de un mic consult sau de bandajarea unei răni, ne adresăm medicului și asistentei. De fapt, doamna asistentă este mereu acolo, când avem nevoie. Locuiește în comună și este săritoare și atentă la nevoile copiilor. Se mai întâmplă, uneori, să vină copii la școală cu tăieturi sau mici răni și atunci le cerem părinților acordul să îi ducem noi la cabinet să li se dezinfecteze rana și să li se pună bandaj steril. Dar lipsa unui cabinet medical în școală este o problemă. Nu doar pentru noi, pentru toate școlile din mediul rural”, a explicat pentru ȘtiriMed, Adina Maier, directorul Școlii Gimnaziale din Luna, Cluj

elevi scoala Luna
Elevii Școlii Luna, la o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „România curată”/Sursa foto: Facebook Școala Gimnazială Luna

Nici comuna Luna, la fel ca aproape toate celelalte din țară, nu are contract cu medicul de familie, pentru prestări servicii de medicină școlară. Deși, chiar primarul spune că tot ce înseamnă asistență medicală pentru elevi și preșcolari este asigurat de doi medici de familie care deservesc cele trei sate.

„Când au copiii probleme de sănătate sau de orice este nevoie în școală, pe parte medicală, se ocupă medicii de familie și asistentele. Dar nu avem contract. Nu le plătim nimic. Nici nu ne-au solicitat să le plătim. E adevărat că ei își desfășoară activitatatea în spații puse la dispoziție de primărie, noi ne ocupăm și de igienizarea acestora. Iar în Gligorești (n.red. sat din componența comunei) chiar acum am construit un dispensar nou, cu mai multe cabinete medicale. Chiria pe care o plătesc medicii către primărie nu este mare, 2 euro/mp”, a explicat pentru ȘtiriMed, Aurel Giurgiu, primarul comunei Luna

primar luna scaled
Aurel Giurgiu, primarul comunei Luna, județul Cluj

DESPRE CAMPANIA „MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ”

Campania „Medicină în România rurală” este una de informare, derulată de ȘtiriMed și vrem să vedem cum arată Medicina în România de la sate. Cine o finanțează? Cum și cine îi tratează pe bolnavii noștri de la țară? Cine are grijă de dinții lor? Cine le face prevenție? Cum și când își fac analize de sânge, un ecograf, un EKG.

Veți vedea în perioada următoare, pe ȘtiriMed, mai multe materiale despre sistemul sanitar din comunele țării. Despre sate văduvite de medici, dar și despre primari buni manageri, care investesc în sănătatea oamenilor care i-au ales. Materiale despre cum ar trebui să arate Medicina în România rurală și despre rolul pe care ar trebui să îl joace prevenția.

Vă invităm să ne urmăriți.

Aveți idei despre cum ar trebui îmbunătățit sistemul sanitar în România de la țară? Nu ezitați să ne scrieți. Vom duce ideile voastre mai departe, către decidenți.

Aveţi exemple de bune practici în mediul rural? Poate un medic dedicat, un super dispensar sau un loc unde pur şi simplu vă simţiţi trataţi ca la cinci stele? Scrieti-ne pe contact@stirimed.ro şi vă vom face cunoscută povestea sau experiența.

ofta medical clinic
Ofta Medical Clinic este partener oficial al Campaniei #MedicinăÎnRomâniaRurală

CITEȘTE ȘI: MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ. UN STOMATOLOG TÂNĂR ÎȘI INVESTEȘTE BANII ÎNTR-UN MIC CENTRU MEDICAL, ÎN COMUNA FRATA, CLUJ, CA SĂ ÎI ÎNVEȚE PE COPII CUM SĂ NU AJUNGĂ ADULȚI FĂRĂ DINȚI