Selectați pagina

Medicină în România rurală. O campanie ȘtiriMed

Medicină în România rurală. O campanie ȘtiriMed

În orașele mari ale României, oamenii au acces la spitale și la doctori renumiți. Sistemul sanitar, așa văduvit de resurse, există. Doctorii sunt acolo, la unul, doi, trei kilometri distanță de locuințele orășenilor. Dar la țară? În România rurală? Cum se face medicină? Unde merg oamenii când îi doare în piept subit? Când copilul cade și își fracturează glezna?

Răspunsul ar putea fi: la medicul de familie. Da, dar câți pacienți are în grijă un medic de familie dintr-o comună? Ar putea suna la Ambulanță? Da, dar durează ore, uneori mai mult de 20, până când un echipaj liber ajunge într-un sat de la marginea unui județ, de exemplu.

Dăm, astăzi, drumul unei campanii de informare în urma căreia vrem să vedem cum arată Medicina în România rurală. Cine o finanțează? Cum și cine îi tratează pe bolnavii noștri de la sate? Cine are grijă de dinții lor? Cine le face prevenție? Cum și când își fac analize de sânge, un ecograf, un EKG.

Veți vedea în perioada următoare, pe ȘtiriMed, mai multe materiale despre sistemul sanitar din comunele țării. Despre sate văduvite de medici, dar și despre primari buni manageri, care investesc în sănătatea oamenilor care i-au ales. Materiale despre cum ar trebui să arate Medicina în România rurală și despre rolul pe care ar trebui să îl joace prevenția.

Vă invităm să ne urmăriți.

Aveți idei despre cum ar trebui îmbunătățit sistemul sanitar în România de la țară? Nu ezitați să ne scrieți. Vom duce ideile voastre mai departe, către decidenți.

Aveţi exemple de bune practici în mediul rural? Poate un medic dedicat, un super dispensar sau un loc unde pur şi simplu vă simţiţi trataţi ca la cinci stele? Scrieti-ne pe contact@stirimed.ro şi vă vom face cunoscută povestea sau experiența.

Despre autor