Selectați pagina

Meniu ca pe malul Mediteranei pentru militarii români. Cum vrea un grup de medici să îi ferească pe ostașii țării de bolile cardiovasculare

Meniu ca pe malul Mediteranei pentru militarii români. Cum vrea un grup de medici să îi ferească pe ostașii țării de bolile cardiovasculare

Un grup de medici din Cluj, coordonat de doctorul Doina Baltaru, comandantul Spitalului Militar
Cluj, propune schimbarea meniului în popotele unităților militare. Mai exact, meniul tradițional românesc să fie înlocuit cu unul mediteranean. Propunerea vine după ce s-a constatat o incidență crescută a riscului de boli cardiovasculare în rândul militarilor.

„În momentul de față militarii primesc carne de porc sau de vită, uneori prăjită, alături de cartofi. Se servesc și preparate din carne tocată, ciorba se servește cu smântână. Noi propunem un meniu mediteranean, care să se încadreze în actualul buget alocat pentru mâncare. Adică înlocuirea cărnii roșii cu carne slabă, de pui sau pește, brânzeturi slabe, iaurt degresat, brânză de vaci, o telemea mai slabă, legume crude sau foarte puțin gătite, iar la prepararea mâncărurilor să se folosească ulei de măsline.”, a declarat col. dr. Doina Baltaru, în cadrul unei conferințe anuale a Spitalului Militar Cluj.

Medicul spune că modificarea regimului ar fi necesară, după ce s-a observat că militarii sunt predispuși la obezitate și risc cardiovascular, după câțiva ani petrecuți în Armată.

Bune practici preluate de la americani

Medicul militar Răzvan Boșoteanu, care are la activ mai multe misiuni în teatre de război din Irak și Afganistan spune că militarii români ar trebui să preia exemplu de la militarii americani. Care sunt extrem de riguroși atunci când vine vorba de alimentație și sport.

„O alimentație sănătoasă trebuie dublată de un program de sport. Iar militarii americani sunt foarte riguroși atunci când vine vorba de asta. De exemplu, în unele baze americane din străinătate, porțiile de mâncare au etichete cu numărul de kilocalorii. Astfel, un militar care este într-un proces de slăbire sau de menținere, își poate ajusta destul de ușor dieta.Tot în armata americană, dacă un militar are probleme cu greutatea, este ajutat de un nutriționist și de un antrenor sportiv să ajungă la greutatea și forma fizică dorite. În acest punct ar trebui să ajungem și noi. Militarul român să fie conștientizat asupra riscurilor la care se expune dacă ajunge să aibă probleme cu greutatea. Și apoi să fie ajutat să își depășească aceste probleme. Militarului român ar trebui să i se spună: „Dacă ajungi supraponderal sau obez, s-ar putea să îți pierzi locul de muncă. Sau îți pui în pericol viața””, a spus pentru ȘtiriMed, medicul Răzvan Boșoteanu

Proiectul modificării meniului militarilor este deocamdată unul pilot. Va fi implementat mai întâi în unitățile militare din Cluj și apoi în regiunea de Nord-Vest. Iar dacă rezultatele vor fi cele prevăzute de medici, noul meniu va fi aplicat în toate unitățile militare din țară.

Sursa foto: booksforbetterliving.com