Meniu sănătos pentru masa de Crăciun. Ce recomandă nutriţionistul Larisa Anchidin
Meniul sănătos de Crăciun nu e ceva imposibil. Pregătirile sunt în toi iar pe lângă cadouri, Crăciunul e sărbătoarea care adună în jurul mesei oameni dragi. Iar dacă restaurantele sau familia pregătesc meniuri tradiţionale care abundă în mâncăruri grele şi pline de grăsimi, noi vă propunem un meniu sănătos de Crăciun. Speciliastul Larisa Anchidin, nutriţionist ne arată câteva variante pentru a ne bucura de sărbători ţinând cont de sănătate.
Un meniu de Craciun ar trebui să includă toți macronutrienții în cantități echilibrate: glucide (pâine, cartofi, orez, paste, mămăligă), proteine (carne inclusiv peşte, ouă, branzeturi şi lactate şi fasole, mazare, linte, năut, ciuperci) și grasimi mai ales cele de bună calitate, a spus Larisa Anchidin, nutriţionist.
Meniul de Craciun poate fi simplu sau sofisticat în funcție de preferințe: felul principal în general este pe bază de carne: porc, vită sau chiar pește, apoi garnitura: legume, de preferat la cuptor/ grill și salata de cruditati. Dacă vă plac sosurile, optați pentru cele pe bază de iaurt, sos de roşii, oţet, lămâie, în detrimentul celor grase. Un sos poate, uneori, dubla cantitatea de calorii chiar și în salată,a mai adăugat Larisa Anchidin
Meniu sănătos de Crăciun
Pentru seara de Craciun, deşi este de preferat să înceapă după amiază, am putea începe cu o salată de crudități sau o supa ușoară pentru a nu consuma felul principal pe stomacul gol, în acest fel putem diminua cantitatea de calorii, spune nutriţionistul.
Putem continua cu vita la cuptor sau porc la cuptor sau ruladă de carne cu verdeață cu garnitura de legume morcov/cartof/broccoli și altele în funcție de preferințe. Nu greșim dacă adăugam muraturi sau salata de varza sau un ardei copt.
Dacă am exagerat cu cantitatea de carne, putem consuma câteva bucătele de ananas pentru a ușura digestia sau dacă știm că ne așteaptă o cantitate de grăsimi mai mare decât suntem obișnuiți, putem ajuta secreția biliară prin puțin suc de gref (doar atenție dacă luăm medicamente din cauza interacțiunilor). De asemenea, ceaiul de ghimbir si cel de papadie ajută digestia, în caz de discomfort abdominal, a adăugat nutriţionistul.
Mesele de sărbători sunt tradiţional încărcate, iar obiceiul de mânca trei feluri de preparate plus un desert pot să creeze probleme organismului. Specialiştii spun că în acest fel aportul de calorii este foarte mare.
Soluția ar fi ca desertul să se transfere la o altă masa: gustare, cu un interval de repus alimentar de aproximativ 3 ore. Aperitivul are logica lui, mai ales dacă este compus din legume sau alte alimente puțin calorice precum supa, pentru că vine o cantitate de fibre necesară unei digestii mai facile, iar pe de altă parte are rolul de a diminua senzația de foame și apetitul. Felul principal compus din carne grasă (de porc) împreună cu alimente care conțin o cantitate considerabilă de amidon (ex: cartof) au drept consecință o digestive mai lentă, mai ales dacă se desfăsoară la ore târzii, în condițiile în care carnea a fost exclusă pe perioada postului alimentar. De aceea, se recomandă să mestecăm încet, să savurăm gustul, să facem pauză între înghițituri și să fim atenți la senzația de sațietate, a spus Larisa Anchidin.
Cu toate acestea, se pot lasa în meniu şi câteva preparatele tradiţionale, însă trebuie să existe atenţie la cantităţi. Când vorbim de cârnați, slănină, sarmale acestea conţin multe grăsimi saturate şi aduc un aport de calorii ridicat. De preferat ar fi să fie asociate cu legume precum salata, murăturile sau sfecla roșie.
CITEŞTE ŞI: 5 IDEI PENTRU DECORAȚIUNILE DE CRĂCIUN 2021. CE CULORI ȘI CE MODELE SUNT ÎN TREND, ÎN ACEST AN
Iar pentru a ne menţine silueta o soluţie la îndemână e să facem mişcare în fiecare zi chiar dacă sunt sărbători.
O felie de 100g de cozonac conține în jur de 500 Kcal, încadrându-se în categoria de alimente foarte calorice, dacă dorim să menținem balanța energetică (să nu adăugăm kilograme) ar trebui să alergăm în jur de 60 de minute. În aceste zile avem și alte opțiuni mai distractive: putem să ne bucurăm de atmosfera de la patinoar alături de prieteni, putem să mergem o zi la ski sau pur și simplu să alegem o bulgăreală în familie. Cumparăturile în magazine mari, de asemeanea, pot ajuta în consumul de calorii, pot fi distractive, dar și utile în același timp, a spus Larisa Anchidin, nutriţionist.