Selectați pagina

UPDATE Mesajul unui părinte: În plină epidemie, medicii refuză să facă revaccinarea cu ROR. Ce răspunde Colegiul Medicilor

UPDATE Mesajul unui părinte: În plină epidemie, medicii refuză să facă revaccinarea cu ROR. Ce răspunde Colegiul Medicilor

Cătălin are o fetița de șase ani careia ar fi trebuit să i se facă a doua doză de vaccin ROR. A avut însă ghinionul ca medicul de familie din București să fie în concediu chiar în ziua când micuța a fost programată. Chiar dacă medicul ei avea un înlocuitor, cadrul medical a refuzat să îi facă rapelul. Asta în timp ce epidemia de rujeolă se extinde. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică până acum au fost 8.493 de cazuri de rujeolă, iar 32 de persoane au murit. Reprezentanții medicilor de familie spun că e complicat pentru doctori să vaccineze dacă pacientul nu e pe lista lor.

Iată mesajul tăticului, postat pe o rețea de socializare:

În plină epidemie de rujeolă, medicii refuză re-vaccinarea. Fiica mea are șase ani și ar trebui să facă repetarea ROR. Doctorii nu refuză din cauza vreunui principiu, ci din pricina birocrației.

Birocrația este un cuvânt care pare neclar, dar uite un exemplu simplu. Am făcut programare la doctorul de familie pentru vaccin. Soția își ia liber în ziua respectivă. Se prezentă la vaccin, dar medicul este în concediu. Și-a predat temporar pacienții la alt medic.

Al doilea medic spune că el nu face vaccinuri la copii și că a preluat doar adulții. Un al treilea medic a preluat copii, dar nici ală nu vrea să facă vaccin.

Ai spune ca orice medic care a terminat facultatea și rezidențiatul ar trebui să poată să făca un vaccin, oricând. Mai ales acum în plină epidemie.

Parcă actualul premier Mihai Tudose, îi dădea un ordin ministrului Sănătății sa rezolve birocrația. Asta este un exemplu simplu.

Vom putea sa facem vaccin în altă zi, când se întoarce medicul de familie, dar este o problema care nu ar trebui sa existe și care ar fi foarte ușor de rezolvat. Din pix.

Nici nu știu de ce avem nevoie de vaccin împotriva rujeolei. Este clar ca birocrația este mult mai puternica decât orice vaccin, a scris Cătălin.

Vă reamintim că premierul i-a cerut ministrului Sănătății, Florian Bodog să se implice personal și să rezolvă problema vaccinări. Mai mult acesta a cerut celor din minister să găsească soluții pentru debirocratizarea sistemului de sănătate. CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII.

Reprezentanții medicilor de familie spun că doctorii care aleg să vaccineze un pacient care nu e pe lista lor ajung să facă o adevarată gimnastică birocratică. Raportarea pacienților se face foarte greu în aceste condiții.

E o procedură mai complicată de a raporta pacientul care nu e al tău, e mai complicat de raportat în Registrul Electronic Național. Dar medicul lui de familie se va întoarce în câteva zile și va vaccina.

Tăticul are dreptate, e birocrație, dar e a Direcției de Sănătate Publică care a pus niște condiții când raportezi trebuie să spui al cui pacient este și devine complicat, e ca și cum ai face o aventură să vaccinezi un copil care nu e pe lista ta. Medicul ar fi putut să vaccineze, dacă își asuma această gimnastică birocratică. Probabil că s-a gândit să vine celălalt în câteva zile și îl vaccinează. Nu că nu se poate, dar e complicat dacă nu e pacientul tău. Și e necesar să aibă carnetul de vaccinări ca să se vadă clar ce vaccinuri a făcut și ce nu. Dar oricum tăticul trebuie să ajungă să își vaccineze copilul, a declarat pentru stirimed.ro, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină de Familie.

 

Despre autor