Selectați pagina

Case de vis fantastice sau cum își imaginează copiii casele viitorului. Le-au desenat și le-au expus în centrul Clujului

Case de vis fantastice sau cum își imaginează copiii casele viitorului. Le-au desenat și le-au expus în centrul Clujului

Copiii, cu vârste cuprinse între 10 – 11 ani, își imaginează că viitorul orașelor este sustenabil, iar casele vor fi construite după criterii precum esteticul și respectul față de mediu. Este vorba de o clasă de copii din Colegiul „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, care, anul trecut, a participat la un curs opțional de arhitectură, numit „De-a arhitectura în orașul meu”. Lucrările micilor arhitecți sunt acum punct de atracție în centrul municipiului Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor, la instalația 10X10.

Este vorba despre expoziția „Case de vis fantastice”, ce cuprinde 31 de lucrări ale elevilor, transformate în machete 3D, de către arhitecții de la Beyond visual arts Gmbh și care poate fi vizitată, gratuit, până în 15 mai 2023.

20230424 142906 scaled
Lucrările micilor arhitecți, transformate în imagini tridimensionale, de către specialiști

Casa învăluită, Casa pe Roți, Casa enigmatică și fericită, Casa cu acoperiș cort sunt doar câteva dintre ideile micilor autori. Schițele au șanse mari să devină realitate, crede coordonatorul cursului „De-a arhitectura în orașul meu”, arhitectul Ciprian Șimon.

„Copiii sunt viitorul și cu siguranță ei vor face case, vor comanda case, vor avea puncte de vedere asupra felului în care se vor face casele și vordifrenția ce e bine și ce erau. Această expoziție este mai mult despre ideile lor din prezent, deoarece intenția mea a fost să își dea fiu liber imaginației, să nu rămână undeva într-un sertar. Dacă spunem „clădiri responsabile”, când lucrăm cu copiii, nu vorbim neapărat de criteriilor adulților, ci responsabil din punct de vedere, în primul rând al frumuseții, al bucuriei, al imaginației și al înfrumusețării vieții lor”, spune arhitectul Ciprian Șimon.

Expoziția, vizitată de micii autori

Expoziția a fost vizitată de autorii lucrărilor, foștii elevi din clasa a IV-a B, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” și de învățătoarea care, anul trecut, le-a fost alături, în timpul cursului de arhitectură.

„Când am început cursul, nu mi-a trecut prin cap că lucrările lor vor ajunge într-o expoziție publică. Dar ei au fost copii foarte practici, copii cu bun gust, preocupați de mediu, nu este greu să ne dăm seama de aceste lucruri, dacă ne uităm la casele expuse aici. Mă bucur că munca lor s-a materializat. Iar acest curs a venit ca o completare pentru cunoștinșele copiilor. Ei au învățat despre grija față de mediu, despre sustenabilitate, iar în cadrul opționalului au învățat și ce înseamnă esteticul în construcții”, a precizat Cecilia Nagy, profesor pentru învățământ primar la Colegiul Național „Emil Racoviță”

cecilia nagy
Învățătoarea Cecilia Nagy, alături de un fost elev de la cursul de arhitectură

Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” se desfășoară, momentan, în câteva școli din Cluj-Napoca. Elevii clasei a III-a din cadrul colegiului „Emil Racoviță” sunt actuali cursanți și au fost și ei să viziteze expoziția colegilor mai mari.

„La nivel de cunoștințe, competențe, experiențe e totul nou pentru ei. Dar învață într-un mediu relaxat, unde nu au limite impuse. La vârsta aceasta, un cuvânt abstract, „arhitectură” devine ceva concret. Adică ei înțeleg ce înseamnă mediu, ce înseamnă arhitectură, ce înseamnă construcții și, cu siguranță, cursul va fi un punct de pornire pentru câțiva viitor mari specialiști în domeniul arhitecturii. Dacă îi întrebați în timpul cursului „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, ei răspund arhitect sau constructor”, afirmă Codruța Gavrilă, învățătoarea clasei a III-a B, a Colegiului „Emil Racoviță”

codruța gavrilă
Codruța Gavrilă, învățătoarea clasei a III-a B, Colegiul „Emil Racoviță” Cluj-Napoca

Arhitecți voluntari, la clasă cu micii discipoli

Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” este un oțional gratuit, avizat de Ministerul Educației și oferit de Asociația De-a Arhitectura. ONG-ul este format din câteva sute de voluntari arhitecți din toată țara. Ei și-au asumat misiunea de a-i învăța pe cei mici despre ce înseamnă valorile urbane, arhitecturale și culturale, care stau la baza unei vieți sociale sănătoase și armonioase.

20230424 141736 scaled
Expoziția este deschisă până în 15 mai 2023