Selectați pagina

Microneedling sau frumusețea tenului redată cu ajutorul micro-acelor, doar în sezonul rece. Unde se face în Cluj

Microneedling sau frumusețea tenului redată cu ajutorul micro-acelor, doar în sezonul rece. Unde se face în Cluj

Microneedling este un tratament dermatologic, care se face cu ajutorul unor micro-ace și care reduce cicatricile acneice, dar și ridurile fine. Tratamentul se poate realiza doar în sezonul rece, de toamna până la începutul primăverii și este potrivit atât pacienților foarte tineri – adolescenți, cât și celor cu ten matur.

Cum funcționează Microneedling

În tehnica Microneedling se folosesc – așa cum indică și numele – micro-ace, cu ajutorul cărora medicul dermatolog reușește, în câteva ședințe, că refacă o parte din rezervele de colagen și elastină ale pielii. Cunoscută și sub numele „Dermapen”, procedura este accesibilă în clinica Medstar, din Cluj-Napoca. 

„Microneedling face parte din tehnicile de mezoterapie, de stimulare a dermului. Ca tehnici de mezoterapie sunt două direcții: o variantă, care presupune să injectăm pielea punct cu punct. Și o variantă în care facem această injectare pe o suprafață mult mai mare, cu multe micro-ace și facem multe, multe canalicule.”, explică dr. Corina Vornicescu, medic specialist Dermatologie și Venerologie, în cadrul Clinicii Medstar, din Cluj-Napoca.

image 6
Tehnica Microneedling este disponibilă în Cluj, în Clinica Medstar/ Foto: Cristi Olteanu

La ce sunt folosite tehnicile de mezoterapie?

Mezoterapia este folosită, în general, la restabilirea echilibrului dermului. Cu alte cuvinte, un ten care nu mai are strălucire și elasticitate, își poate reveni cu ajutorul tehnicilor de mezoterapie.

„De la 25 – 30 de ani încolo începe să se piardă cantitatea de elastină și colagen din piele, știm acest lucru.  Și atunci, noi venim cu niște factori de creștere, ori vitamina C sau, după evaluare, hotărâm ce fel de soluții aplicăm, ca să ajutăm pielea să fie mai plină, mai luminoasă, mai elastică.”, spune dr. Corina Vornicescu.

Tehnicile de mezoterapie, în special tratamentele cu micro-ace,  pot fi aplicate atât pacienților foarte tineri, cât și celor cu ten matur, care își doresc estomparea ridurilor.

image 5
Microneedling, tratamentul care se face doar în sezonul rece/ Foto: Cristi Olteanu

De un singur lucru trebuie să țină cont pacienții: Microneedling-ul se face doar în sezonul rece – sfârșit de septembrie – început de martie – deoarece după procedură, pielea este foarte sensibilă și trebuie ferită de soare.

Microneedling pentru estomparea cicatricilor

Dr. Corina Vornicescu, medic specialist Dermatologie, în cadrul Clincii Medstar, spune că tratamentul cu micro-ace este potrivit și în cazul adolescenților cu fața afectată de acnee.

„Dacă folosim procedura pentru estomparea cicatricilor postacneice, atunci putem începe imediat ce am terminat tratamentul antiacneic. Adică, am stabilizat pacientul, nu mai are acnee și putem începe să tratăm cicatricile. Este o procedură care se poate face și adolescenților. Și chiar dacă mai există câteva leziuni active, noi folosim o tehnică a combinării. Mai exact, facem și microneedling și peeling, astfel încât să obținem efectul combinat, să avem și efectul Dermapen-ului și efectul peelingului, care liniștește leziunile acneice.”, spune dr. Corina Vornicescu.

image 4
Microneedling, tratamentul care estompează cicatricile acneice/Foto: Cristi Olteanu

De câte ședințe de Microneedling are nevoie un pacient

Medicul dermatolog spune că în cazul tehnicii Microneedling nu există o schemă standard care să impună un anumit număr de ședințe. Depinde de pacient, însă, fiind un tratament care se face doar în lunile de iarnă, nu se pot realiza mai mult de șase ședinte.

„Începem undeva pe final de septembrie și încheiem pe la jumătatea lunii martie. Cumva, pe parcursul unui sezon reușim să facem patru, cinci ședințe, poate, șase. După microneedling nu este voie ca pielea să fie expusă la soare, pentru că este extrem de sensibilă. Iar dacă o expunem la soare, riscăm să rămânem cu pete  pigmentate.”, mai spune dr. Corina Vornicescu, medic Dermatolog la Clinica Medstar Cluj-Napoca.

Procedura este una dureroasă, așa că se face cu cremă anestezică. Pacientul nu are însă niciun disconfort pentru că sub efectul anesteziei durerea dispare.

După procedură, pielea este sensibilă, iar medicul recomandă folosirea unor creme care ajută la retragerea inflamației. Astfel, pielea își revine în 2 -3 zile.

image 3
Microneedling este o procedură care se face sub efectul cremei cu anestezic/ Foto: Cristi Olteanu

Efecte adverse ale Microneedling-ului

Ca în cazul oricărui tratament și după Microneedling pot apărea efecte adverse, cum ar fi infecțiile. De aceea este vital ca procedura să fie efectuată de un specialist.

„Cel mai neplăcut efect advers este infecția . Și de aceea procedura nu se face pe ten acneic cu leziuni active, tocmai ca să nu populăm microbian pielea. Dar se face o curățenie riguroasă înainte, așadar ținem totul sub control”, precizează dr. Corina Vornicescu

Contraindicații pentru Microneedling

Potrivit medicului, această procedură se va evita în cazul infectiilor active pe piele si pe zonele cu nevi pigmentari (alunite). 

image 2
Protecția solară este necesară după Microneedling/ Foto: Cristi Olteanu

„Persoanele cu ten cu tendință la pigmentare riscă să facă hiper-pigmentare post inflamatorie și atunci trebuie să fim foarte stricți cu protecția solară după procedură. În cazul pacienților cu ten sensibil, cu roșeață și cu tendință către rozacee, microneedling-ul riscă să agraveze puțin cuperoza deoarece facem un traumatism puternic asupra pielii”, spune dr. Corina Vornicescu

Medicul mai spune că, deși este revoluționar, tratamentul nu are menirea să „înlocuiască fețe”.

„Tehnicile noastre nu sunt de înlocuit fețe. Nici prin Microneedling nu înlocuim fețe. Pacienții trebuie să înțeleagă că efectele apar treptat. Încet, încet, fața arată tot mai bine. Am constatat că pacienții își doresc să revină la proceduri pentru că le place cum își simt fața și le place cum arată”, concluzionează dr. Corina Vornicescu, medic specialist Dermatologie și Venerologie, în clinica Medstar Cluj

Pe dr. Corina Vornicescu o găsiți la Policlinica Medstar Marasti.

image 1
Dr. Corina Vornicescu, medic dermatolog, Clinica Medstar Cluj/ Foto: Cristi Olteanu

Lista de servicii și prețuri o puteți consulta AICI

VEZI ȘI: VIDEO ANDREEA PITICARIU, KINETOTERAPEUT MEDSTAR: CÂND ȘI DE CE TREBUIE DUS BEBELUŞUL LA KINETOTERAPIE