Selectați pagina

Mii de elevi clujeni vor primi sfaturi de la nutriționiști pentru a evita apariția diabetului

Mii de elevi clujeni vor primi sfaturi de la nutriționiști pentru a evita apariția diabetului

Peste 3000 de elevi din școlile clujene vor fi testați în cadrul unui program de prevenție a diabetului de tip 2.  Ei vor primi sfaturi de la nutriționiști pentru a adopta un stil de viață sănătos.

 

Diabetul zaharat și obezitatea se pot preveni în procent de 50 %. De ce e necesar să avem astfel de programe? Pentru ca si diabetul zaharat și obezitatea sunt boli cu creștere epidemică,  cu apariția unor complicații cronice ireversibile, invalidante care cresc costurile în sănătate, dacă vorbim doar de costuri și nu vorbim de suferinta umană,  declarat prof. dr. Gabriela Roman, președinta Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Îngrijorător este că această boală a început să apară la copii, mai ales din cauza sedentarismului și a obezității.

Diabetul de tip doi care era o boală a bunicilor a părinților, apare și la copii odată cu creșterea în greutate a acestora. Nu e deloc îmbucurător că ne crește tipul doi, diabetul de tip 2 trage după el bolile cardiovasculare, boala Alzheimer, atrage o îmbătrânire precoce, arterocleroza, a adaăugat prof. dr. Gabriela Roman.

În total, 43 de școli din Cluj-Napoca vor participa la acest proiect care va urmări generațiile de copii de clasa a V-a pe parcursul a trei ani.

Sursa foto: Centrul antidiabetic

Despre autor