

Autoritățile române cer ajutorul statelor UE, în criza imunoglobulinei. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea admite că situația este gravă.
Asa cum ati vazut pe site si in media, aseara am luat decizia de a declansa mecanismul de protectie civila pentru imunoglobulina. Asta inseamna ca in acest moment, in tara, nu mai avem nici o doza. Avem pacienti care depind de ea. Am luat aceasta decizie si pentru ca, desi aveam promisiuni pentru martie, aceste promisiuni nu pot fi onorate si aprilie este prea departe. Luna aprilie, inclusiv 30 aprilie.Am informat primul ministru care ne-a dat acceptul pentru a declansa acest mecanism. Acesta inseamna ca cererea noastra ajunge intr-un sistem electronic si statele conectate, daca au ne ofera dozele de care avem nevoie. Avem un raspuns de la un stat membru, am luat legatura, au cerut niste date suplimentare. De la Crucea Rosie din Austria a venit primul raspuns. Raed Arafat este la Bruxelles la o intalnire NATO si a transmis aceasta cerere si tarilor membre NATO astfel incat cat mai multe state sa ne ajute. Anual avem nevoie de 956 de kg de imunoglobulina, de substanta, necesar care anul trecut nu a fost asigurat. Anul acesta s-au asigurat cantitati sporadice cu toate ca Guvernul a suspendat aplicarea clawback-ului, pentru produse din plasma si sange pe o perioada de doi ani, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presă.
Ministerul Sănătății a luat deciza de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației
Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat deciza pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României.
Declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români.
Minsterul Sănătății a informat Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene.
Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.
Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.
Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
sursa foto:click