Selectați pagina

Ministerul Sănătății: Mai multe nereguli au fost descoperite la Maternitatea din Botoșani, după moartea unui tinere însărcinate

Ministerul Sănătății: Mai multe nereguli au fost descoperite la Maternitatea din Botoșani, după moartea unui tinere însărcinate

Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani au descoperit mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani care era de serviciu în noaptea de joi spre vineri, când o tânără de 25 de ani, însărcinată, a murit în spital, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, la nivelul ministerului a fost constituit un grup de lucru, imediat după apariţia decesului din Maternitatea Botoşani, potrivit Agerpres.

„Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătăţii a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul Sănătăţii, cu reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii şi secretarii de stat pentru asistenţa medicală şi pentru sănătate publică. În urma analizei informaţiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituţiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenţei medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoşani şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate”, se precizează în comunicat.

Oficialii Ministerului Sănătăţii susţin că a fost sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani pentru a efectua cercetări în această cauză.

Ministerul Sănătăţii a solicitat Consiliului Judeţean Botoşani, în subordinea căruia funcţionează Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” „să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente şi asigurarea permanentă a asistenţei medicale pacienţilor din această unitate sanitară”.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează îndeaproape situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, în limitele competenţelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autorităţile Locale în anul 2009/2010″, se mai arată în comunicat.

Ancheta a fost declanșată după ce o femeie de 25 ani a murit la spital, deși s-a rugat insistent de medici să o opereze deoarece se simtea foarte rău, în urma unei sarcini oprite în evoluție.

„Pacientă în vârstă de 25 de ani se internează în Urgență, adusă cu ambulanța pe data de 17 august, ora 23:30 pentru sângerare genitală externă redusă, dureri hipogastrice, aflată la a cincea sarcină – 3 nașteri naturale și un avort spontan în antecedente – cu amenoree de 13 săptămâni și sarcină ecografic corespunzător pentru 12 săptămâni, oprită în evoluție recent. S-au efectuat investigații de laborator și paraclinice, examen ecografic conform protocolului în vigoare. Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopții deoarece sângerarea genitală externă a fost redusă, colul uterin închis, fără semn de avort în evoluție. Pe data de 18 august, la ora 07:30, prezintă degradare bruscă a stării generale, dispnee severă, sângerare abundentă la nivelul căilor aeriene superioare, motiv pentru care e transferată pe secția de Anestezie-Terapie Intensivă, unde se instituie manevre complexe de reanimare. În ciuda eforturilor, la ora 08:20 se declară decesul prin stop cardio-respirator iresuscitabil, hemoragie căi respiratorii superioare. Examenul necroptic va stabili cauza decesului”, potrivit reprezentanților Spitalului Județean din Botoșani, care anunță și declanșarea unei anchete interne.

Familia și prietenii Alexandrei cer să se facă dreptate și au creat și o petiție online în acest sens. Petiția „Dreptate pentru Alexandra” a adunat peste 9500 de semnături.

Despre autor