Selectați pagina

Ministrul Sănătății: Există suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant

Ministrul Sănătății: Există suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant

Mai multe nereguli au fost descoperite la Agenția Națională de Transplant în urma unor verificări făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Vlad Voiculescu a declarat că legile nu sunt respectate când vine vorba de transplantul pe care trebuie să-l facă un pacient.

Echipa de control a Ministerului Sănătății a constatat că nu există criterii și proceduri de alocare a organelor, iar legile care sunt nu sunt respectate, a spus Voiculescu, la o conferință de presă desfășurată la Ministerul Sănătății.

Printre problemele constatate în urma controlului, ministrul a amintit că nu există o listă de așteptare la nivel național pentru fiecare organ, deși conform regulilor aceasta ar fi trebuit să fie funcțională, nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă în baza căreia se face alocarea, pacienții de pe listele de așteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de șanse egale, fiind posibil ca pacientul aflat în vârful listei să nu intre în sala de operație, nu există proceduri clare pentru contactarea pacienților potențiali beneficiari ai transplantului, potrivit agerpres.ro.

Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală, a spus Voiculescu.

El a menționat că într-unul din centrele de transplant din România ‘pentru o singură arie patologică s-au efectuat în anul 2014 140 de transplanturi’.

60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015, a precizat ministrul.

El a anunțat că a dispus realizarea în regim de urgență a regulamentului de alocare a organelor și a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli.

Ministerul Sănătății a sesizat de asemenea organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli. Investigațiile în acest domeniu continuă și vor continua, în ciuda oricăror calomnii. Vreau să fac un apel la bunul simț și umanitatea actorilor politici din România pe care-i rog să înțeleagă că aici vorbim de viețile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esențială și în cazul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înțeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de delicat și complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală. Când viața ta depinde de un organ, nu ar trebui să conteze că ești din Timișoara, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă ești pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană și nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze dacă ești mai vedetă decât ceilalți pacienți pe lista de așteptare, a mai spus Voiculescu.

Despre autor