Selectați pagina

Ministrul Sănătăţii: Medicamentele se vor scumpi

Ministrul Sănătăţii: Medicamentele se vor scumpi

Medicamentele se vor scumpi în perioada următoare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat la Europa FM că acest lucru se va face etapizat, dar deocamdată nu există o estimare în procente.

„Am constatat câteva lucruri: există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț este nerealist. Pentru că referința era dată de o moleculă care nu mai era pe piață. Nu sunt probleme la medicamente scumpe, ci la cele ieftine. Prețul just al unui medicament acoperă cheltuielile de producție și trebuie să mai ținem cont și de criza economică și energetică – a afectat foarte mult capacitățile de producție din România. Sunt medicamente care se vând în pierdere.

Sunt câteva măsuri:

– Am eliminat prețul de referință la molecule care nu există pe piață;
– O să vedem cum facem ca această creștere generată de inflație să fie acoperită;
– Continuăm discuțiile unei noi politici de preț care să nu mai conducă la dispariția medicamentelor pe piață.
Nu există o estimare în procente pentru că sunt mii de produse, iar fiecare categorie trebuie judecată distinct.

Schimbarea de prețuri se va produce etapizat – va ține cont de schimbările generate de inflație. Sunt de acord cu politica prețului cel mai mic câtă vreme produsul există pe piață. Trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea medicamentelor pe piață”, a mai spus ministrul Sănătății la Europa FM.

Referitor la medicamentele care lipsesc din farmacii, ministrul spune că există alte variante similare pe piaţă.

„Am avut a doua întâlnire în această săptămână. Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu Colegiul Farmaciștilor. Avem un set de măsuri pe care le-am pus în aplicare. Am verificat stocurile la producător, vedem ce se întâmplă cu distribuția marţi (n.r.) Există suficiente produse de uz curent – medicamente care conțin Ibuprofen sau Paracetamol – pentru adulți și copii. Nu aș spune înlocuitor, ci similar.

Panadol pentru copii – nu trebuia să găsiți Panadol; există produse similare pentru copii care se pot administra. Azi chiar am discutat cu unul dintre producători care are cantități extrem de mari de Ibuprofen. Dacă se numește altfel nu înseamnă că face altceva. Sunt la fel.

„Tamiflu – Oseltamivir – A crescut consumul față de câteva ori față de anii trecuți. […] Sunt medicamente pe care le luăm pe bază de prescripție. Se ia dacă ai gripă sau dacă ai fost contact direct cu cineva care are gripă. Recomandăm ferm ca eliberarea unor medicamente sau oricărui antibiotic se face numai pe bază de prescripție medicală, a spus ministrul.

Despre autor