Selectați pagina

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Clujul este un exemplu de bună practică. Cât e meritul autorităților și cât al societății civile, în lupta cu COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Clujul este un exemplu de bună practică. Cât e meritul autorităților și cât al societății civile, în lupta cu COVID-19

Clujul este un județ care poate fi dat drept exemplu de bună practică, în gestionarea situației create de pandemia de Coronavirus. Asta spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a fost în vizită în județul Cluj, ca să discute cu managerii spitalelor și cu autoritățile angrenate în gestionarea situației COVID-19.

„Faţă de multe alte oraşe, aşez Clujul undeva sus, atât ca activitate medicală, cât şi ca implicarea administraţiei locale, că este Prefectură sau că este Primăria municipiului. Ţin să menţionez că din toate discuţiile pe care le-am avut, există capacitate şi de testare, există capacitate şi de tratament la nivelul unităţilor din Cluj-Napoca.”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Cluj-Napoca

În momentul de față, în Cluj există o capacitate de testare de 1000 de probe zilnic și poate gestiona testarea nu doar pentru municipiu, ci și pentru localitățile din jur. Ministrul Sănătății a mai precizat că vor fi aduse probe și din Suceava și Deva, pentru a fi analizate în Cluj.

ONG-urile și societatea civilă se implică să ajute spitalele

De când s-a declarat pandemia de Coronavirus și, mai ales, de când au apărut cazuri de bolnavi infectați cu COVID-19 și în România, medicii și personalul medical din spitale au făcut și fac apeluri disperate să ceară echipamente de protecție.

În Cluj, de exemplu, societatea civilă și ONG-urile s-au implicat exemplar și au reușit să ducă în spitale mai multe echipamente decât au reușit autoritățile.

Beard Brothers este un ONG care a reușit să mobilizeze nu doar persoanele fizice să doneze, ci și companii puternice care au donat bani sau echipamente.

„Împreună cu partenerii de la Va Ajutam Din Cluj şi CERT Transilvania, ne-am mobilizat și am pus la dispoziția a 49 de spitale și instituții din prima linie din Cluj peste 180.000 de echipamente necesare pentru ca ei să poată avea grijă de toți cei din comunitate. Scopul nostru comun este de a minimiza răspândirea virusului și de a oferi un sprijin concret comunității. (…)

Pentru a se putea concentra pe salvarea și protejarea cât mai multor vieți, cei din prima linie nu ar trebui să se îngrijoreze din cauza lipsei de echipamente de protecție. De aceea, suntem de părere că informația cu privire la donațiile făcute trebuie complet transparentizată. Nu ne vom opri aici! Continuăm să strângem fonduri și să căutăm furnizori astfel încât să putem susține echipele din prima linie și în perioada următoare.”, au scris cei de la Beard Brothers pe pagina lor de Facebook