Selectați pagina

Stare de alertă epidemică pentru România, din cauza gripei. Rafila: Nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții

Stare de alertă epidemică pentru România, din cauza gripei. Rafila: Nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că va emite o instrucţiune privind starea de alertă epidemică, dar nu va fi declarată epidemie de gripă printr-un ordin de ministru deoarece acest lucru ar fi atras o serie de restricţii.

România este în a treia săptămână epidemică, dar nu va fi declarată epidemie,a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

„Legea 95 îmi permite să adopt o instrucțiune privind o stare de alertă epidemică pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație – există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136 – în care să avem restricții. Ați văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer să adoptăm, pentru că nu e o situație dramatică, este o situație fără precedent în această perioadă. Ați văzut, însă, că în urmă cu 5 sau 10 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri viroze, am avut și 170.000 de cazuri de viroze pe săptămână. Este doar mai devreme”, a spus ministrul Sănătății.

Legea 136, care a fost adoptată de Parlament în 2020 ar duce prin declararea epidemiei la intra în vigoare și restricții.

„ Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină și izolare, pe care să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin. Situația a fost mult mai bună în timpul pandemiei atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mult mai bună decât în perioada de restricții care a generat și foarte multă tensiune în societate. Prefer partener în populație, nu situații care să ducă la tensionarea situației în general, mai ales că este și un context economic complicat”, potrivit ministrului Sănătăţii Rafila.

Vârful epidemic este aşteptat în perioada 15 ianuarie-10 februarie după care se aşteaptă o scădere a numărului de cazuri.

Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a declarat Rafila.

Măsuri de protecție:

  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Despre autor