Selectați pagina

MULTIMEDIA. Isteria alimentelor care „otrăvesc”, intensificată în grupuri de Facebook. A fost si laitmotiv în campania electorală pentru alegerile prezidențiale

MULTIMEDIA. Isteria alimentelor care „otrăvesc”, intensificată în grupuri de Facebook. A fost si laitmotiv în campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Acest material multimedia este o producție ȘtiriMed, realizată cu sprijinul Science+, un proiect internațional, care promovează jurnalismul științific și de sănătate, derulat sub umbrela Free Press for Eastern Europe.

  • Isteria mâncării care „otrăvește” este un fenomen ce  se rostogolește și crește în mediul online, cu precădere în grupurile de Facebook unde sunt blamate alimentele din import; în aceleași grupuri, membrii „tânjesc” după alimente produse exclusiv în peisajul autohton
  • Narațiunea despre mâncarea din import, care poate fi cumpărată din supermarketurile din România, a fost și laitmotiv în campania electorală a candidatului la funcția de președinte, care s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin; ulterior, alegerile au fost anulate, din cauza unor suspiciuni de ilegalitate în campania candidatului amintit.
  • Naratiunile dezinformatoare, care, așa cum se va vedea în acest material multimedia, sunt demontate de profesioniști, sunt rostogolite intens, în zeci de comentarii derulate la postări pe pagina de Facebook a unui ONG, Asociația pentru Protecția Consumatorilor, ce pretinde că desfășoară acțiuni de „educare și informare a consumatorilor”
  • Cercetătorii în domeniul alimentației susțin că legislația europeană, privind standardele alimentare, este dură și se aplică unitar în toate țările UE 
  • Jurnaliștii și specialiștii în dezinformare din România susțin că din cauza decredibilizării mass-media, fenomenul dezinformării pe subiectul alimentelor din import „nocive pentru sănătate” este greu de stopat

Alimentele aduse din import, care pot fi cumpărate din supermarketurile din România, sunt nocive pentru sănătate și ar trebui evitate, iar în locul acestora, românii să își procure alimente din surse autohtone, de la producători locali. Acesta a fost unul dintre marii piloni pe care s-a bazat campania electorală pentru alegerile prezidențiale, ale lui Călin Georgescu, candidatul ce s-a clasat primul loc în preferințele alegătorilor. Omul care a fost la un pas să câștige prima funcție în stat și-a câștigat notorietatea folosind un discurs naționalist și punctând masiv pe narativa alimentelor „străine care atentează la sănătatea poporului român”. Programul de țară al lui Călin Georgescu este intitulat „Hrană. Apă. Energie”. 

Trebuie menționat și faptul că soția candidatului, Cristela Georgescu, puternic implicată în campania electorală a soțului, este promotoarea unei alimentații bazată pe materie primă procurată de la producători locali. Cristela Georgescu se autointitulează „autor și naturopat”, are o comunitate numeroasă, formată majoritar din femei și vorbește despre alimentație și din perspectivă medicală, deși nu are nicio pregătire în acest domeniu.

Vezi în următorul video câteva declarații ale candidatului, fără nicio bază științifică și care au fost rostogolite în spațiul public, fiind văzute de sute de mii de persoane:

ONG-ul care contribuie la propagarea dezinformării, sub umbrela campaniilor de „informare și educare a consumatorilor”

Pe Facebook, pe pagina oficială a unui ONG, numit Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC),  al cărui președinte susține că are drept scop „informarea și educarea consumatorilor”, comentariile care promovează neadevăruri sunt libere. Pagina are 44 de mii de urmăritori, postările sunt frecvente, iar comentariile în care se susține că „alimentele din UE sunt nocive” sau că „mâncarea din import ne otrăvește”, nu doar că sunt aprobate, dar nici nu sunt combătute, prin oferirea unor răspunsuri cu bază științifică sau legislativă.

Vezi în următorul colaj video câteva dintre afirmațiile rostogolite în comentarii, la postările de pe pagina APC:

Într-un interviu audio pentru ȘtiriMed, președintele APC, Costel Stanciu, spune că „noi nu scriem în postări că alimentele din supermarket sunt nocive”, dar admite că „unele alimente din import au o încărcătură chimică mare”. Iar legat de comentariile care susțin niște neadevăruri și care contribuie la răspândirea unor informații vădit false, președintele spune că ”noi nu îngrădim libertatea de exprimare, fiecare este liber să exprime ce dorește și ce știe”.

Ascultă integral interviul cu președintele APC, Costel Stanciu, în care vorbește despre legislația care, potrivit domniei sale, nu reglementează suficient importurile alimentare, despre „lipsa de acțiune” a autorităților, dar și despre opinia sa referitoare la narativa conform căreia alimentele din supermarket ar fi nocive pentru sănătate.

Dacă în interviul pentru ȘtiriMed, președintele APC susține că nu recomandă consumatorilor să evite consumul alimentelor din supermarket, atunci când participă la unele podcasturi sau emisiuni online unde pare să fie invitat frecvent, are alte declarații și… recomandări, referitor la alimentele din import, în special la cele din spațiul non-UE

Vezi în următorul video o declarație prin care președintele ONG-ului care promovează „educarea și informarea consumatorilor” vorbește despre alimentele care ar trebui evitate:

Astfel de pagini care promovează întoarcerea la origini, consumarea unor produse de proveniență locală sunt în plină dezvoltare pe social media. Un exemplu este și pagina „Tradițional Românesc” cu peste 240 K de urmăritori, unde se promovează imagini idilice din satul românesc, multe dintre ele generate cu ajutorul AI și unde, oamenii în comentarii, susțin doar consumarea produselor locale sănătoase, blamând industria alimentară.

AD 4nXcF72crWnqrONVceLoLiYtbaBoVfHvOOzsmgoPdkGCMuWUOFdY8cTq3yqPJ6pavMBVXd77kby3CopU6u4dY1sIkc4s7tLTgdlbZpunPaX
AD 4nXdU3b1NFxiewVg3saplT9mLjjtfn5bmDJbhy qEifs3ld SCu2Z068NvH4 Glmwi4GnTuxaeGk bWAHTEdgv5bp5pd8afLfobwEIO91VZ0e

Aproximtiv 2.5% din populația activă a României promovează ideea că alimentele din import sunt periculoase pentru sănătate 

Îngrijorările unei părți consistente din populația României, cu privire la calitatea hranei procurate din supermarket se regăsesc, nu doar pe pagina de facebook a APC, ci și în diferite grupuri din social media unde se promovează alimentația simplă, autohtonă, precum și pe canalele unor influenceri populari, care promovează, la rândul lor, „întoarcerea la rădăcini”. Unele pagini și grupuri au peste 100 de mii de urmăritori. Potrivit Institutului Național de Statistică, populația activă a României era de 8.127,3 mii în al doilea trimestru al anului 2023. Dacă se estimează că 200.000 de persoane cred – cel puțin pe rețelele sociale – în „conspirația alimentelor importate,” aceasta înseamnă că 2,5% din populația activă a României deține astfel de convingeri conspiraționale.

Faptul că românii sunt interesați de siguranță alimentară atunci când merg la cumpărături în supermarketuri, este menționat și într-un eurobarometru dat publicității în 2022:

„Siguranța alimentară este principalul factor care influențează alegerile consumatorilor din România atunci când se află în fața rafturilor magazinelor. Astfel, 59% dintre români (comparativ cu 46% dintre cetățenii UE) declară că își bazează achizițiile alimentare pe nivelul de siguranță. Prețul se află pe locul al doilea (48% dintre români față de 54% dintre cetățenii UE), în timp ce gustul este abia al treilea criteriu pentru alegerea alimentelor (43% dintre români față de 51% dintre cetățenii UE).”, se arată într-un sondaj Eurobarometru, realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară între martie și aprilie 2022.

Și studiile științifice indică o preocupare a consumatorilor pentru alimente sigure și se fac recomandări pentru autorități și stakeholderi să contribuie la „îmbunătățirea proceselor de producție alimentară, pentru creșterea sustenabilității mediului”, așa cum se arată într-un studiu recent, publicat în iulie 2024, în jurnalul „Globalization and Health”

Ce spune știința despre perspectiva „înapoi la rădăcini”

Pentru documentarea acestui demers jurnalistic, l-am contactat pe cercetătorul prof. dr. Dan Vodnar, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Dr. Vodnar este profesor de Gastronomie Moleculară și este printre cei mai citați cercetători din domeniul său, apare în Top 2 la sută oameni de știintă din lume. Ce spune unul dintre cei mai renumiți cercetători ai lumii despre credința că „alimentele din supermarketurile românești otrăvesc populația”:

„Alimentele din industria alimentară au o legislație în spate. Nu se poate ca cineva să creadă că industria alimentară adaugă otrăvuri sau substanțe cu efect toxicogen. Cantitatea poate să joace împotriva sănătății noastre. Veninul de șarpe e natural, cantitatea îl face toxic. Dacă bem 2 litri de apă păstrăm echilibrul, dar la 10 litri deja lucrurile sunt în altă parte. Industria alimentară nu produce alimente care devin otrăvuri. Sub nicio formă. Otrava e datorată cantității de alimente pe care noi o consumăm”, a explicat într-un interviu pentru ȘtiriMed, cercetătorul prof. dr. Dan Vodnar.

vodnar 2
Prof. dr. Dan Vodnar, cercetător și profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj

Iar pentru consumatorii care sunt convinși că marfa venită din spațiul non-UE este plină de „pesticide și chimicale”, cercetătorul adaugă faptul că toate „controalele sunt identice, extracomunitarii trec prin aceiași parametri de calitate prin care trec cei din UE.” Iar despre ideea că toată materia primă pentru hrană să fie produsă local, spune că ar fi posibilă doar „dacă toată lumea ar renunța să mai fie domni și doamne și ar lua sapa în spate, ca să lucreze pământul”.

Am consultat și un nutriționist, pentru a-i cere părerea cu privire la îngrijorările legate de siguranța alimentelor din import, comercializate în supermarketuri.

„Această afirmație (nefondată) reprezintă o exagerare pentru populația generală putând crea efecte negative atât pe termen lung, cât și pe termen scurt din punctul de vedere al comportamentului alimentar. Produsele alimentare din supermarketuri sunt controlate prin prisma unor reglementări stricte privind siguranța alimentară, atât la nivel național, cât și european.”, afirmă Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician.

larisa
Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician

Specialistul mai spune că, dacă nu sunt respectate niște norme de siguranță și igienă, și alimentele procurate de la producătorii locali pot fi periculoase pentru sănătate.

„Cu toate că metodele de producție pot varia între țări, reziduurile de pesticide și alte contaminanți sunt monitorizate constant. În concluzie, produsele care ajung pe rafturile supermarketurilor din România și UE sunt sigure pentru consum, dacă respectă reglementările în vigoare. Reticența față de alimentele importate nu este justificată din perspectiva reglementărilor de siguranță, poate exista preferința subiectivă pentru produse tradiționale/ locale, care poate avea alte beneficii (impact ecologic mai redus, conținut nutrițional crescut datorită prospețimii).”, spune Larisa Anchidin, nutriționist-dietetician.

Îngrijorările consumatorilor au și partea lor de adevăr

Dacă cercetătorii și regulile europene indică faptul că în supermarketurile din România ajunge exact același tip de ciocolată sau de cafea, ca în Germania, de exemplu, totuși, acțiunile de verificare indică și nereguli. Atunci când verifică dacă standardele de producție sunt respectate, inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVSA) și cei au Autorității Naționale de Protecția Consumatorilor (ANPC)au găsit de mai multe ori legume și fructe cu un nivel de pesticide mai mare decât cel admis de lege sau produse din import, neconforme, cu risc pentru sănătatea consumatorilor. Un caz înregistrat recent este cel al unor pachete de ciocolată, denumite „Calendar de Crăciun”, care au fost rechemate în supermarketul care le-a comercializat, pentru că bomboanele ar fi avut un gust neconform. Dar pe site-ul ANSVSA sunt mai multe alerte alimentare ,pentru produse precum cașcaval, carne de pui, batoane de pește, dulciuri ori semințe. 

Pe website-ul ANPC există comunicate de presă din care reiese  că inspectorii efectuează periodic controale în marile lanțuri de magazine, fie la sesizări, fie din proprie inițiativă. Deși am adresat mai multe întrebări conducerii instituției, pe parcursul realizării acestui material, până la publicare, nu am primit un răspuns punctual.

Lipsa de reacție a autorităților cu rol de control și reglementare în industria alimentară este un alt factor care poate contribui la neîncrederea consumatorilor în alimentele importate. Atunci când este invitat să vorbească, în diferite poscasturi sau emisiuni online, despre siguranța alimentară, Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor arată cu degetul spre ANPC și ANSVSA, două instituții pe care la acuză de practici nelegale, inclusiv „corupție”.

Urmăriți un video, în care Costel Stanciu, președintele APC vorbește despre „corupție alimentară”:

Ce spun specialiștii în dezinformare

Codruța Simina, jurnalist, specialist în dezinformare, fact-checking și debunking, fondatoarea newsletterului de fact-check Misreport, spune că jurnaliștii par să fi pierdut „lupta” cu algoritmii. Din cauza decredibilizării presei, jurnaliștii aproape că nu mai au pârghii să facă ceva pentru a stopa rapiditatea cu care se rostogolesc în social media exagerări, neadevăruri sau chiar isterii precum „alimentele care otrăvesc”

Ascultă un podcast în care Codruța Simina explică, pe larg, care sunt factorii ce duc la răspândirea unor exagerări informaționale în mediul online:

Ca o concluzie a acestui demers jurnalistic, referitor la „credințele” unei părți consistente a populației din România, despre alimentele disponibile în supermarketuri, metodele prin care se rostogolesc în spațiul public online informațiile referitoare la calitatea îndoielnică a alimentelor aduse din import, par să fie create după aceeași rețetă prin care sunt combătute eficacitatea vaccinurilor, criza refugiaților sau eficiența chimioterapiei în tratarea cancerului. Însă, așa cum spun specialiștii, partea nocivă este dată, de cele mai multe ori, de cantitate și de lipsa echilibrului.

Material multimedia realizat de jurnalistele și fondatoarele ȘtiriMed:

Ancuța Ciolan Stăvar

Gabriela Onț Buruian

Editare video: Daniela Groze

======================================================================

English version:

MULTIMEDIA: The Hysteria of Foods That “Poison,” Amplified Online, Including During the Election Campaign Through Groups Longing Exclusively for Local Food

This multimedia material is a production by ȘtiriMed, created with the support of Science+, an international project promoting scientific and health journalism under the Free Press for Eastern Europe umbrella.

  • The hysteria surrounding food that “poisons” is a phenomenon gaining traction and growing online, particularly in Facebook groups where imported foods are blamed; in the same groups, members „long” for foods produced exclusively in the local landscape.
  • The narrative of imported foods, available in Romanian supermarkets, was also a recurring theme in the presidential campaign of a candidate who placed first in the first round of voting. Subsequently, the elections were annulled due to suspicions of irregularities in the campaign of the mentioned candidate.
  • Misinformation narratives, as will be demonstrated in this multimedia material by professionals, are heavily amplified through dozens of comments on posts on the Facebook page of an NGO, the Association for Consumer Protection, which claims to carry out actions of “consumer education and information.”
  • Food researchers argue that European legislation on food standards is stringent and uniformly applied across all EU countries.
  • Journalists and disinformation specialists in Romania claim that, due to the discrediting of the media, the phenomenon of misinformation about “harmful imported foods” is difficult to stop.

Imported foods, available in Romanian supermarkets, are harmful to health and should be avoided. Instead, Romanians should procure food from local sources and producers. This was one of the key pillars of the presidential election campaign of Călin Georgescu, the candidate who ranked first in voter preferences. The man who came close to winning the highest office in the state gained notoriety through a nationalist discourse, heavily emphasizing the narrative of „foreign foods that threaten the health of the Romanian people.” Călin Georgescu’s national program is titled “Food. Water. Energy.”

It should also be noted that the candidate’s wife, Cristela Georgescu, strongly involved in her husband’s election campaign, is a promoter of a diet based on raw materials obtained from local producers. Cristela Georgescu calls herself an “author and naturopath,” has a large community, mostly composed of women, and speaks about nutrition from a medical perspective, although she has no training in this field.

Watch in the following video some of the candidate’s statements, which lack any scientific basis and were heavily circulated in the public sphere, being viewed by hundreds of thousands of people:

The NGO Contributing to the Spread of Misinformation Under the Umbrella of “Consumer Education and Information Campaigns”

On Facebook, on the official page of an NGO called the Association for Consumer Protection in Romania (APC), whose president claims its goal is “consumer education and information,” comments promoting falsehoods are left unchecked. The page has 44,000 followers, posts frequently, and comments claiming that “EU foods are harmful” or that “imported food poisons us” are not only approved but also not countered with responses grounded in science or legislation.

Watch the following video montage of some of the statements shared in comments on APC’s posts:

In an audio interview for ȘtiriMed, APC President Costel Stanciu says, “We don’t write in posts that supermarket foods are harmful,” but admits that “some imported foods have a high chemical load.” Regarding the comments promoting falsehoods and contributing to the spread of clearly false information, the president says, “We do not restrict freedom of expression; everyone is free to express what they want and what they know.”

Listen to the full interview with APC President Costel Stanciu, where he talks about legislation which, in his opinion, does not sufficiently regulate food imports, about the “lack of action” by authorities, as well as his opinion on the narrative that supermarket foods are harmful to health:

If in the ȘtiriMed interview the APC president states that he does not recommend consumers avoid supermarket foods, in podcasts or online shows where he frequently appears, his declarations and recommendations regarding imported foods, especially those from outside the EU, are quite different.

Watch in the following video a statement in which the president of the NGO that promotes “consumer education and information” speaks about foods that should be avoided:

Approximately 2.5% of Romania’s Active Population Promotes the Idea That Imported Foods Are Dangerous for Health

The concerns of a significant portion of Romania’s population regarding the quality of food purchased from supermarkets can be found not only on APC’s Facebook page but also in various social media groups promoting simple, local eating habits, as well as on the channels of popular influencers advocating a “return to roots.” Some pages and groups have over 100,000 followers. According to the National Institute of Statistics, Romania’s active population was 8,127.3 thousand in the second quarter of 2023. If an estimated 200,000 people believe—at least on social media—in the “imported food conspiracy,” this means that 2.5% of Romania’s active population holds such conspiratorial beliefs.

Romanians’ interest in food safety when shopping in supermarkets is also noted in a Eurobarometer survey published in 2022:

“Food safety is the main factor influencing consumer choices in Romania when they are in front of store shelves. Thus, 59% of Romanians (compared to 46% of EU citizens) state that they base their food purchases on the level of safety. Price ranks second (48% of Romanians vs. 54% of EU citizens), while taste is only the third criterion for choosing food (43% of Romanians vs. 51% of EU citizens),” states the Eurobarometer survey conducted by the European Food Safety Authority between March and April 2022.

Scientific studies also highlight consumer concerns regarding safe foods and recommend that authorities and stakeholders contribute to “improving food production processes to enhance environmental sustainability,” as indicated in a recent study published in July 2024 in the journal Globalization and Health.

What Science Says About the “Back to Roots” Perspective

To document this journalistic endeavor, we contacted Prof. Dr. Dan Vodnar from the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine. Dr. Vodnar, a professor of Molecular Gastronomy, is among the most-cited researchers in his field, ranking in the Top 2% of scientists globally. Here’s what one of the world’s leading researchers says about the belief that “foods in Romanian supermarkets poison the population”:

“Foods produced by the food industry are regulated by legislation. It’s impossible for someone to believe that the food industry adds poisons or toxic substances. The quantity consumed can work against our health. Snake venom is natural, but the dose makes it toxic. Drinking 2 liters of water keeps balance, but at 10 liters, it becomes harmful. The food industry does not produce foods that turn into poisons. Under no circumstances. Poisoning comes from the quantity of food we consume,” Dr. Vodnar explained in an interview for ȘtiriMed.

For consumers convinced that goods imported from non-EU countries are “filled with pesticides and chemicals,” the researcher adds that all “controls are identical; non-EU products go through the same quality parameters as EU ones.” He also notes that the idea of producing all raw food locally would only be feasible if “everyone stopped being gentlemen and ladies and started working the land.”

We also consulted a nutritionist to gather an opinion on concerns about the safety of imported foods sold in supermarkets.

“This (unfounded) statement represents an exaggeration for the general population and could create negative long-term and short-term effects in terms of eating behavior. Foods in supermarkets are monitored under strict safety regulations, both nationally and at the EU level,” says Larisa Anchidin, nutritionist-dietitian.

The specialist adds that if safety and hygiene standards are not met, foods obtained from local producers can also pose health risks.

“Although production methods may vary between countries, pesticide residues and other contaminants are constantly monitored. In conclusion, products reaching supermarket shelves in Romania and the EU are safe for consumption if they comply with current regulations. Distrust of imported foods is not justified from a safety regulation perspective. There may be subjective preferences for traditional/local products, which can have other benefits (lower ecological impact, higher nutritional value due to freshness),” Larisa Anchidin explains.

Consumer Concerns Have Some Basis

While researchers and European regulations indicate that Romanian supermarkets carry the same chocolate or coffee available in Germany, for example, inspections do reveal irregularities. When checking compliance with production standards, inspectors from the National Veterinary and Food Safety Authority (ANSVSA) and the National Consumer Protection Authority (ANPC) have repeatedly found fruits and vegetables with pesticide levels exceeding legal limits or imported products deemed non-compliant, posing health risks to consumers.

A recent case involved chocolate packages labeled as “Advent Calendar,” recalled by the supermarket selling them due to a “non-conforming” taste. However, the ANSVSA website lists more food alerts for products like cheese, chicken, fish sticks, sweets, or seeds.

The ANPC website includes press releases indicating that inspectors periodically conduct checks in major retail chains, whether based on complaints or independently. Although we addressed several questions to the institution’s leadership during the creation of this material, we received no specific responses by publication time.

The Lack of Action by Regulatory Authorities

The perceived inaction of regulatory authorities in the food industry is another factor contributing to consumer mistrust of imported foods. When invited to speak about food safety on various podcasts or online shows, Costel Stanciu, president of the Association for Consumer Protection, frequently points to the ANPC and ANSVSA as culprits, accusing them of illegal practices, including “corruption.”

Watch a video where Costel Stanciu discusses “food corruption”:

What Disinformation Experts Say

Codruța Simina, journalist and expert in disinformation, fact-checking, and debunking, and founder of the fact-check newsletter Misreport, says journalists seem to have “lost the battle” against algorithms. The discrediting of the media means journalists have few tools to slow the rapid spread of exaggerations, falsehoods, or hysteria online, such as “foods that poison.”

Listen to a podcast where Codruța Simina explains, in detail, the factors driving the spread of informational exaggerations online:

Conclusion

The beliefs held by a significant portion of Romania’s population about the foods available in supermarkets are amplified by disinformation tactics. These tactics resemble the same formula used to discredit vaccine efficacy, the refugee crisis, or chemotherapy’s effectiveness in treating cancer.

This multimedia material was created by the journalists and founders of ȘtiriMed:

Ancuța Ciolan Stăvar

Gabriela Onț Buruian

Video editing: Daniela Groze

Despre autor