Selectați pagina

Municipiul din județul Cluj care intră în carantină. În Gherla rata infecătorilor cu SARS-COV-2 e de 9 cazuri la mia de locuitori

Municipiul din județul Cluj care intră în carantină. În Gherla rata infecătorilor cu SARS-COV-2 e de 9 cazuri la mia de locuitori

Municipiul Gherla din județul Cluj intră, de joi, în carantină, din cauza numărului ridicat de cazuri noi de Coronavirus. Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a anunțat că rata infectării în Gherla depășește 9 cazuri la mia de locuitori, așadar vor fi impuse noi măsuri restrictive, adoptate în cadrul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

„Am luat în discuţie propunerea de carantinare a municipiului Gherla, fiind cu rata de incidenţă cea mai mare în acest moment, astfel că avem hotărârea numărul 75 din 3 noiembrie 2020 privind propunerea instituirii carantinării în municipiul Gherla. Hotărârea are la bază analiza de risc realizată de către DSP Cluj şi avizul de carantinare al INSP”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a  mai explicat că în majoritatea celor 33 de unități administrativ-terutoriale din Cluj numprul cazurilor noi de Coronavirus este în creștere și nu este exclus ca în perioada următoare și în alte localități să fie instituită carantina.

„Rata incidenţei este de 5,08 pe judeţ, lucru care ne pune în situaţia de a mai lua câteva măsuri de restricţionare. Avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale care au o incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, 27 între 1,5 şi 3 şi 21 între 0 şi 1,5. La nivel de municipii rata incidenţei este următoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, în scădere faţă de ieri, Gherla este la 8,44, în creştere faţă de ieri, Turda este 3,09 în creştere faţă de ieri, Câmpia Turzii este la 5, în creştere faţă de ieri, Huedin este la 4,05 în scădere faţă de ieri şi la nivel de UAT-uri observăm la unele o scădere uşoară, altele o creştere. La nivelul celor două localităţi carantinate, Sic şi Săvădisla, avem o scădere a incidenţei, la Săvădisla în momentul de faţă suntem la 5,33 rata, la Sic încă este 13,08, e o comună mult mai mică”, a mai explicat prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean

Ce reguli trebuie să respecte locuitorii din Gherla

Odată cu decizia de instituire a carantinei, în Gherla rămân în vigoare o parte a măsurilor ce erau obligatorii și în scenariul roșu: purtarea măștii atât în spații închise, cât și deschise, funcționarea școlilor exclusiv online, interzicerea organizării unor evenimene publice, închiderea restaurantelor, a cinematografelor și a sălilor de jocuri de noroc.

În plus, noua măsură prevede ca oficierea slujbelor religioase să se facă doar în exteriorul lăcașurilor de cult, cu prezența a maximum 20 de persoane, iar activitatea cu publicul a structurilor turistice va fi sistată.

Tranzitarea localității va fi permisă, însă fără ca cei care fac acest lucru să oprească. Cei care ies din localitate, cu un motiv bine întemeiat, trebuie să prezinte fie documente de la angajator, fie o declarație pe proprie răspundere, dacă au alte urgențe.

De AICI  puteți descărca sau copia modelul declarației pe proprie răspundere

Și alte orașe, amenințate de carantină

Prefectul a mai precizat că dacă rata infecătării va continua să crească, va fi luată măsura carantinării și în celelalte municipii ale județului, chiar dacă acest lucru are un impact economic negativ.