Selectați pagina

Caravana screening TB a ajuns în județul Mureș. Primele testări făcute la Saschiz

Caravana  screening TB a ajuns în județul Mureș. Primele testări făcute la Saschiz

Depistarea activă a tuberculozei cu ajutorul carevanei mobile Screening TB începe de astăzi în județul Mureș. Activitatea face parte din cel mai mare proiect de screening din România derulat la nivel național prin fonduri europe cu cofinațare de la Ministerul Sănătății – Screening TB. Proiectul vizeză 9 comune din județul Mureș unde au fost depistate cazuri de tuberculoză în anii precendenți.

Începând de astăzi și pâna pe data de 28 aprilie 2023 caravana mobilă a proiectului Screening TB, proiect coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale județului Mureș cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este dotată cu:
 aparatură de radiologie mobilă de ultimă generație;
 diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei;
 un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare;
 serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Rata incidenței cazurilor de tuberculoză în județul Mureș este situată sub media națională, cu 177 de cazuri noi și recidive în anul 2022. Ne-am unit eforturile cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București în derularea programului de screening, diagnostic și tratament al tuberculozei în județul Mureș. Se alătură în implementarea proiectului unitățile sanitare din județul Mureș, societatea civilă, primăriile, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județul Mureș. Caravanele dotate cu o tehnologie de ultimă generație care folosește Inteligența Artificială pentru a depista inclusiv tuberculoza latentă vor fi prezente în luna aprilie în comunele Saschiz, Albești, Nadeș, Fântânele, Ogra, Petelea, Hodac, Deda, Răstolița. „ declară Mara Togănel, Prefectul județului Mureș.

Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:


Saschiz-3 Aprilie, Albești-4, 5, 6 Aprilie, Nadeș-7, 10 Aprilie, Fântânele-11, 12 Aprilie, Ogra-13, 18 Aprilie, Petelea-19, 20 Aprilie, Hodac-21, 24 Aprilie, Deda-25, 26 Aprilie, Răstolița-27, 28 Aprilie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Mureș este de 32 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

“Tuberculoza este în continuare o amenințare importantă a sănătății publice, atât la nivel european cât și național. Conform datelor statistice OMS/2022, România a raportat aproape un sfert din totalul cazurilor de tuberculoză la nivelul UE în 2020. Accesul gratuit la acest serviciu medical direct în comunitățile aflate la risc, prin caravana mobilă, este deosebit de important în vederea depistării precoce a tuberculozei, dar și a altor 14 patologii. Este important să avem un număr cât mai mare de participanți pentru un screening eficient; un avantaj major pentru încetinirea răspândirii bolii în comunitate prin identificarea persoanelor bolnave și tratarea lor. Avem încredere în sprijinul autorităților locale precum și rețelei de asistență comunitară în vedere mobilizării comunităților la risc.” – declară Dr. Iuliu Moldovan – Director executiv Directia de Sanatate Publica Mureș

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează de către partenerii de la Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Mureș, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali – și a medicilor de familie.


Proiectul beneficiază de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Despre autor