Selectați pagina

Tot ce ai nevoie să știi despre nașterea naturală. Metode care fac travaliul mai ușor de suportat

Tot ce ai nevoie să știi despre nașterea naturală. Metode care fac travaliul mai ușor de suportat

Vreau să nasc natural, dar îmi este frică de durerile nașterii. Ce să fac?

Nașterea este un eveniment special în viața fiecărei femei sau a unui cuplu, dar este în același timp o experiență care presupune durere, pe care, în funcție de sensibilitate, femeile o resimt diferit, dar foarte intens. Pentru a se putea bucura pe deplin de acest moment, femeile pot să beneficieze de metode non-farmacologice sau farmacologice care ajută la diminuarea perceperii durerii și la diminuarea anxietății.

Este necesar ca fiecare femeie însărcinată să se informeze înainte să nască despre travaliu și despre metodele pe care le pot utiliza ca să reducă durerea. Astfel, vor ști, măcar la nivel cognitiv, la ce să se aștepte..

De unde ne informăm despre naștere?

Informația trebuie obținută din surse sigure, cum ar fi:
• medicul obstetrician,
• moașa,
• medicul de familie
• participarea la cursuri antenatele – Școala mamei

Ce ajută la diminuarea durerii și la senzația de control?

Este bine să menționăm că metodele non-farmacologice nu fac durerea să dispară, dar le ajută pe gravidele în travaliu să gestioneze mai bine disconfortul și pot avea senzația de control asupra situației.

Alte metode care contribuie la confortul gravidei în timpul travaliului:

• Posibilitatea de a se mișca sau de a adopta o poziție confortabilă
• masaj
• posibilitatea de a asculta muzică
• posibilitatea de a avea alături,în timpul travaliului, o persoană apropiată, cum ar fi partenerul, un membru al familiei sau un prieten
• învățarea tehnicii de respirație ritmică în timpul contracțiilor uterine cu relaxare între acestea

Metodele farmacologice de reducere a durerii pot fi sistemice sau metode de analgezie regională. Una dintre metodele analgezice folosite este reprezentată de opioide, medicație administrată injectabil și care îi dau pacientei senzația de somnolență și îi scad percepța senzației de durere. Acestea pot să aibă efecte adverse, precum scăderea bătăilor cardiace fetale sau detresa respiratorie după naștere, de aceea administrarea trebuie să se facă cu câteva ore înainte de momentul nașterii.

O altă metodă este folosirea oxidului de azot inhalator (Entonox). Acesta este un gaz al cărui efect intră în acțiune rapid, pierzându-și efectul la fel de rapid. Pacienta trebuie să inhaleze dintr-un tub cu 30 secunde înainte de începerea contracției și să continue pe tot parcursul contracției.

Anestezia epidurală sau alte tehnici de blocare a structurilor nervoase, care transmit durerea sunt cele mai eficiente metode pentru reducerea durerii în timpul travaliului și a nașterii. Acestea presupun inserarea unui cateter sau injectarea la nivelul spațiilor din jurul măduvii spinării a unor substanțe care blochează trasmiterea sensibilității dureroase, dar nu și a celei motorii. Adică, pacientele nu mai simt durerea, dar se menține posibilitatea de a împinge.
Acest tip de analgezie este unul sigur care, de obicei, nu afectează nici mama, nici bebelușul, dar unele efecte adverse pot aparea:
• iritație la locul injectării
• greață sau vărsături
• scăderea tensiunii arteriale a mamei cu posibila afectare tranzitorie a bebelușului, prin scăderea bătăilor inimii. De asemenea, durata travaliului poate crește în medie cu 50 de minute sau poate crește rata utilizarii unui instrument ca forcepsul sau ventuza pentru a extrage fătul.  Însă pentu minimizarea acestor efecte, se utilizeaza concentrații mici de substanțe analgezice.

Această tehnică are și contraindicații, dar sunt rare:
• problemele de coagulare a sângelui
• infecție la locul unde se realizează puncția spinală
• presiune crescută intracraniană

Așadar, prin utilizarea metodelor actuale de reducere a durerii și de creștere a confortului gravidei în timpul travaliului, oricine dorește poate să nască natural beneficiind de o informare temeinică pe parcursul sarcinii.

Acest articol a fost scris de dr. Elena Cocârță, medic primar Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Clinicii Nativia

Elena Cocirta

dr. Elena Cocîrță, Clinica Nativia