Selectați pagina

Un nou centru medical se conturează în Cluj. Neurochirurgul Prof. Ștefan Florian: „Ne luptam de 20 de ani să facem un Centru de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. Clujul e prea departe de București”

Un nou centru medical se conturează în Cluj. Neurochirurgul Prof. Ștefan Florian: „Ne luptam de 20 de ani să facem un Centru de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. Clujul e prea departe de București”

Prof. Ștefan Florian, președintele Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN) duce Clujul într-o normalitate medicală. Într-o inițiativă în premieră națională, prof.Florian aduce în Cluj specialiști în Neurochirurgie din 23 de țări pentru o colaborare cu medicii din Cluj. Toată această colaborare are drept scop semnarea memorandumului în vederea transferului de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.

Asta pentru că în curând la Cluj se va înființa un centru medical pentru tratarea cu maximă rapiditate a accidentului vascular cerebral(AVC): Centrul de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. Potrivit prof. Florian, Clujul este singurul centru medical mare, din România, unde pacienții care suferă un AVC nu pot primi tratamentul cel mai adecvat și să aibă șansa unei reabilitări totale.

Ne luptăm de 20 de ani să facem asta (n.r.Centrul de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie). Clujul e prea departe de București. Noi avem condițiile resursele umane, mai trebuie să facem un efort financiar că România e si la București și Botoșani și la Satu-Mare. Românul din Satu-Mare are aceleași drepturi cu românul din Ilfov, a spus prof. Ștefan Florian, președintele Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN).

Construcția noului centru a început acum două săptămâni și ar trebui să fie finalizat în cel mult doi ani. El va putea primi pacienți din toată regiunea.

Clujul deși e centru medical de mare tradiție, Clujul medical nu a avut până de curând posibilitatea de a face tratament endovascular. Acum prima initiativă e din sectorul privat, însă nu sunt condiții pentru contract cu Casa de Asigurări de Snănătate. Am început în paralel construcția centrului de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. Deja clădirea e în plină renovare și anexa, proiectul se adresează la toate palierere de patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. A început, sperăm că va fi finanțat. E un efort pe care îl facem ca să asigurăm un tratament egal și pacienților din această regiune a României. În București sunt 4 centre de stroke, sunt spitale care au posibilitatea de diagnostic și tratament, Iași, Tg. Mureș, Timișoara au. Clujul nu a avut până acum. Cred că acel interval de 3 ore nu ne ajunge că să transferăm un pacient de la Cluj la București. De asta facem eforturi și am făcut, pentru ca pacienții din această regiune să fie egal tratați. să primească tratamentul adecvat în timpul necesar. Pentru că timpul face diferența între ceea ce înseamnă un pacient cu un handicap major sau poate trecut în neființă și un om reabilitat complet, a completat prof. Stefan Florian, neurochirug și

președintele Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN).

florian 1
prof.dr. Ștefan Florian, președintele Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN)

Noul centru va asigura peste 3000 de intervenții pe an.

Noi trebuie să putem primi pacientul și pentru asta avem în zona de urgență camera de primire, RMN, angiograf, CT. Sala de operații hybrid. Ceea ce înseamnă că în acea sală putem face trombectomie, operații, atunci dacă ceva nu merge bine imediat medicii vin și fac operația. Asta este pentru patologia cerebro-vasculară. În plus există o terapie intensivă pentru vasculari,pentru care noi acum avem 16 paturi, proiectul va prevedea 29, deci o dublare a numărului de paturi, iar numărul de paturi pe neurochirugie va crește de la 58 câte sunt acum la 79, practic o creștere până la 105 paturi. Și am explicat comisiei care se ocupă de spitalele regionale și ministerului că nu va fi o competiție cu Spitalul Regional. Va permite 3000 de intervenții pe an, iar acesta poate funcționa separat ca institut. Acesta se poate face în doi ani maximum, în timp ce construcția Spitalului Regional sperăm să înceapă în doi ani, a mai spus prof. Ștefan Florian.

La simpozionul WFNS 2022 au participat cele mai reprezentative personalități ale neurologiei și neurochirurgiei mondiale: Profesor Marc Fisher – President – World Stroke Organization (WSO), Profesor Volker Hoemberg – President elect – World Federation for Neurorehabilitation (WFNR), Profesor Dafin Mureșanu – President – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Profesor Ștefan Ioan Florian – President – Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN), Profesor Natan Bornstein – Board member – World Stroke Organization (WSO), Profesor Dana Boering – Secretary General – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) și Ștefan Strilciuc – Honorary Advisory to the Health Minister of Romania.

Despre autor