Selectați pagina

Noi restricţii pentru valul 5. Măştile medicale şi cele de tip FFP2 devin obligatorii în toate spaţiile publice închise şi deschise

Noi restricţii pentru valul 5. Măştile medicale şi cele de tip FFP2 devin obligatorii în toate spaţiile publice închise şi deschise

Măştile medicale şi cele de tip FFP2 devin obligatorii atât în interior cât şi în exterior. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de miercuri hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Rămâne ca această propunere care exclude măştile textile să fie reglementată prin ordin de ministru.

Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

Vor fi exceptate de la această măsură următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Măsurile din decizia CNSU vor intra în vigoare de la momentul la care rata de infectare într-o localitate trece de 1 la mie. La cum este evoluția, pragul de 1 la mie va fi trecut foarte rapid. Această variantă (Omicron) este foarte contagioasă. Poți purta o discuție scurtă cu cineva infectat și te poți infecta și tu. Din acest motiv a fost luată decizia privind masca de protecție. Masca de protecție nu se poartă doar în situația în care esti singur în parc și faci sport, de exemplu. În rest, porți mască, pentru că riscul de contaminare este foarte mare, a declarat Raed Arafat, secretar de stat.

Hotărârea CNSU privind prelungirea stării de alertă nu este aprobată prin HG, dar cel târziu vineri trebuie adoptată. Sâmbătă trebuie să intre în vigoare. Purtarea măștii de protecție va fi reglementată separat, prin ordin de ministru, a mai spus Raed Arafat.

Despre autor