Selectați pagina

Nouă persoane, printre care și copii au ajuns la spital după ce au mâncat brânză

Nouă persoane, printre care și copii au ajuns la spital după ce au mâncat brânză

O ancheta epidemiologica a fost desfasurata la Iasi dupa ce noua persoane au ajuns la spital cu simptome specifice unei toxiinfectii alimentare. Este vorba de o familie de rromi din localitatea Zanea din comuna ieseana Ciurea.

Ieri, noua persoane, majoritatea copii, au ajuns la medicul de familie din localitatea Ciurea, acuzand dureri de burta, stari de greata, voma. Cele noua persoane provin din aceeasi familie si au fost transportate la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi, potrivit bzi.ro

Noua copii s-au prezentat la unitatea medicala cu dureri de burta, varsaturi. Exista suspiciune de toxiinfectie alimentara si pacientii au fost transferati la Spitalul de Boli Infectioase, a declarat dr. Solange Rosu, sefa UPU de la Spitalul de Copii.

Membrii familiei au spus medicului de familie ca li s-a facut rau dupa ce au mancat cas, branza pe care ba au cumparat-o din piata, ba de la o stana.

Pacientii sunt copii de 2, 3 ani si mamele lor, copii adolescenti de 15, 16 si 17 ani. Dupa cum au spus membrii familiei, ei au mancat branza, cas dimineata, si la scurt timp li s-a facut rau. Nu pot sa pun baza in ceea ce spun ei. Am experienta cu familiile de rromi din zona si nu sunt credibili. Atunci cand au un interes sunt in stare sa spuna orice. Cele 9 persoane au fost trimise la spital. Nu stiu in ce conditii au pastrat branza. Unii au spus ca au cumparat-o din piata, altii, ca ar fi luat-o de la o stana. E foarte greu sa depistezi exact ce s-a intamplat pentru ca ei nu spun adevarul. I-am rugat sa aduca branza, daca mai au, la analize, a declarat medicul de familie Maria Ionita.

Aceasta a anuntat imediat Directia de Sanatate Publica Iasi si se va face o ancheta epidemiologica. „Directia de Sanatate Publica, in urma anchetei epidemiologice, va stabili sursa imbolnavirii si masurile care se impun”, a precizat dr. Maria Ionita.

La insistentele medicilor, rromii au fost obligati sa recunoasca de unde au luat branza. Casul care le-a provocat dureri de burta si varsturi rromilor a fost furat de pe o taraba din Sibiu, probabil de la vreun oier din zona.

Ca de obicei, atunci cand este vorba de un grup de rromi, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase au fost nevoiti sa cheme paza pentru a-i potoli si a elibera triajul supraaglomerat de rudele care ii insoteau pe puradei la spital. Nu se stie in ce conditii a fost pastrata branza pe timpul transportului si la domiciliu pana a fost consumata.

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase au confirmat ca este vorba de o toxiinfectie alimentara si au dispus spitalizarea bolnavilor, dar o parte dintre rromi au refuzat sa-si lase copiii in spital. De altfel, medicii sunt convinsi ca vor fugi toti din spital, avand experienta cu populatia de etnie rroma.

Despre autor