Şcolile şi grădiniţele rămân deschise. Lucia Cojocaru, lider SLIPC CLUJ: Se iau decizii politice pe sănătatea profesorilor
Şcolile şi grădiniţele din Cluj rămân deschise. Niciun judeţ din ţară nu a depăşit pragul de 75 la sută, conform datelor publicate astăzi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Sindicaliştii din învătământ sunt revoltaţi însă şi susţin că politicienii se joacă cu sănătatea profesorilor şi elevilor, pentru că deja în instituţiile de învătământ sunt foarte multe persoane bolnave, iar profesorii nu pot fi inlocuiţi.
Clujul rămâne însă, în continuare, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor în spitale, mai precis 65,4%, potrivit datelor publicate astăzi. Astfel, deşi risca să fie primul judeţ care pune lacătul pe instituţiile de învătământ, după ce săptămâna trecută gradul de ocupare depăşea 68 %, autorităţile au găsit o soluţie: suplimentarea paturilor din spitale.
Rata de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID este 65,4%. Alaltăieri, DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea în spitale de la aproximativ 700 de paturi, în total, la peste 1000 în județ, a spus prefectul Clujului Tasnadi Szilard.
Lider sindical din învățământ: „Se iau decizii politice pe sănătatea profesorilor”
Cadrele didatice din Cluj sunt revoltate pe faptul că deciziile care țin de siguranța sanitară în școli sunt luate ”din pix” și pe considerente politice.
”Este revoltător ce se întâmplă. Adică ieri eram la 68% grad de ocupare în spitale, iar astăzi, brusc au găsit autoritățile, din pix, 300 de paturi. Se joacă, practic, cu sănătatea cadrelor didactice și, totodată, cu sănătatea copiilor. Majoritatea colegilor noștri din școli sunt bolnavi. Deși sunt vaccinați. Cei care lipsesc sunt supliniți de colegi. Dar colegii care suplinesc nu sunt plătiți. Li se spune că nu sunt bani și să facă acest gest colegial. Păi, dacă nu sunt bani, gradul de infectare este mare, numărul de cadre didactice bolnave este mare, atunci de ce se fac artificii, ca să țină școala în format fizic cu orice preț? Cu prețul sănătății dascălilor și copiilor”, se întreabă retoric, Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Clujean
La nivel de naţional gradul de ocupare a paturilor de spitale este de 45,19%.
Conform informării primite de la Ministerul Sanatatii, astăzi, joi, 3 februarie, rata de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid nu a depășit pragul de 75% în niciun județ. Coroborat cu prevederile Ordinului comun Sanatate-Educatie, nu vor trece integral în online unitățile de învățământ din niciun județ (cf. art. 3.1., alin. 4 din OM 5338/2021 cu modificările și completările ulterioare)”, a spus Sorin Cîmpeanu pe grupul de comunicare al Ministerului Educației.