Selectați pagina

Nutriția copiilor care merg la școală. Idei de gustări și mâncăruri ușor de luat la pachet, recomandate de specialiști

Nutriția copiilor care merg la școală. Idei de gustări și mâncăruri ușor de luat la pachet,  recomandate de specialiști

Copiii au nevoie de o alimentație echilibrată, de alimente și preparate nutritive și calitative, dar și de un program bine stabilit de mese, astfel încât procesul lor de creștere să nu fie afectat. Din cauza pandemiei de Coronavirus, în România, multe școli au renunțat să mai ofere copiilor și masa de prânz ori gustările, așa că părinții s-au văzut puși în situația de a le pune copiilor pachețele cu mâncare.

Dar ce ar putea părinții să pună în pachet, astfel încât să fie nutritiv, ușor de mâncat și în condiții de igienă? Georgiana Ispas, nutriționist-dietetician – și mamă, la rândul ei –  are câteva sfaturi și sugestii legate de nutriția școlarului. Redăm integral articolul scris pentru ȘtiriMed de Georgiana Ispas.

A început școala… teroare, teamă și îngrijorarea planează obositor peste părinții încercați în toate manierele posibile.

Reguli de transport, de igienă, de contact, orar, mască, mănuși, distanțare socială,cantine sau restaurant închise, modifică simțitor orice sens al normalului, iar copiii noștri trebuie să învețe și să se adapteze.

Situația de criză se așează ușor peste dorința noastră de a crește copii sănătoși și cu o educație nutriționala corectă.

Din păcate, România ocupă un loc prea puțin dorit, 2 în clasamentul European al obezității infantile. Poate că situația de criză cauzată de  pandemie ar trebui utilizată în folosul lor, al copiiilor care pe lângă educația academică ar trebui să aibă parte și de cea nutrițională.

Dar pe ei nu îi putem ghida direct, din păcate, există prea puține școli în care o nutriție corectă este predată și aplicată. Așa că, părinții trebuie educați și informați pentru a înțelege care sunt adevăratele nevoi nutriționale specifice vârstei.

Un copil școlar este în creștere continuă, la o rată mai scăzută, dar copiii sunt foarte activi, prin urmare necesarul lor enegetic este  ridicat și critic. Studii recente susțin că un deficit de zinc, iod, fier sau acid folic poate încetini dezvoltarea cognitivă și reduce capacitatea de gândire.

Cum putem evita?

În primul rând prin propriu exemplu, noi că părinți adoptând un stil de viață sănătos: alimentație echilibrată și diversificată, plină de legume și fructe, cereale și derivate integrale, surse de proteine sărace în grăsimi nesănătoase, zahăr și sare cu moderație. În al doilea rând, este imperios să acordăm atenție atât meselor principale, cât și gustărilor.

Carbohidrații complecși sunt cei ce furnizează glucoză pentru funcționarea creierului. Solicitări constante pentru a îndeplini teme, sarcini presupune o alimentare continuă a creierului cu glucoză, este singură sursă de hrană pentru el (atenție, nu ciocolată).

Proteinele sunt extrem de importante în creștere și reparare de țesuturi, 2-3 porții sunt recomandate pe zi, atât de origine animală cât și vegetală.

Calciul joacă un rol crucial în asigurararea creșterii osoase, nu pot lipsi 2 porții de lactate sau derivate, inclusiv vegetalele din frunze de culoare verde închis.

Fierul este la fel de relevant, acesta asigură creșterea rapidă a volumului sangvin. Carnea, peștele, puiul sau cerealele fortificate sunt recomandate.

Sfaturi!

  1. Încurajați consumul micului dejun în fiecare dimineață, includeți o porție de cereale fie că e vorba de ovăz, porumb sau o felie de pâine, un pahar de chefir, ouă fierte sau fructe, pot fi soluții pentru un mic dejun sănătos.
  2. Cu cât mai variat, cu atât mai recomandat (orientați-va după curcubeul de culori când alegeți legume și fructe, diversitate în surse de proteine sau cereale)
  3. Asigurați-le copiilor  activități fizice  în aer liber,minimum o oră  pe zi
  4. Învățați-i-i de mici beneficiile unei diete sănătoase și echilibrate
  5. Reduceți porțiile de gustări formate din dulciuri, sucuri, cereale îmbogățite cu zahăr, chipsuri sau alte forme de mâncare extrem de mult procesată

Gustări sănătoase pentru școală?? 

  • clătite, gofre, sau alte “deserturi” preparate în casă pentru a controla ingredientele 
  • pâine integrală pentru sandwchi-uri
  • Crema de brânză, pate de ficat de pui, unt, toate cu etichete curate
  • Putem umple spațiul dintre feliile de pâine cu preparate în casă: hummus cu mazăre, măsline sau sfeclă sau cu guacamole
  • Fructele sunt obligatorii ca însoțitor la școală
  • Alegeți piure-uri gata ambalate (atenție, fără zahăr adăugat), fructe în coajă sau deja feliate; sunt variante ușor de mâncat în condiții de igienă maximă și, în general, sunt acceptate de copii
  • Nuci, rondele de cereale integrale, sau legume tăiate (morcovi, ardei, castraveți)
  • Varietate, diversitate și gust 

De ținut minte!

  1. O nutriție adecvată va asigura copilului o dezvoltare maximă de inteligență, dar și o stare de bine
  2. Copiii ar trebui încurajați să aleagă singuri o varietate mare de alimente, iar deciziile să fie luate după valorile nutriționale
  3. Malnutriția (fie că vorbim de obezitate sau subdezvoltare) pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată

Haideți să creștem împreună o generație de copii sănătoasă! 

georgiana ispas

Georgiana Ispas, nutriționist-dietetician/Sursa foto: arhiva personala