Selectați pagina

O armată de medici, paramedici SMURD, pompieri, jandarmi, polițiști și ofițeri anti-drog, mobilizați la UNTOLD 2022

O armată de medici, paramedici SMURD, pompieri, jandarmi, polițiști și ofițeri anti-drog, mobilizați la UNTOLD 2022

Cel mai mare festival de muzică din România, Untold 2022, și-a deschis porțile, joi, în Cluj-Napoca, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Pentru păstrarea unui climat de siguranță a participanților, sunt angrenate toate instituțiile de forță, dar și cele medicale din județ și din județele limitrofe, anunță autoritățile.

„Peste 130 de pompieri, 14 medici și 45 de paramedici voluntari din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul festivalului. Pentru efectuarea misiunilor, vor fi sprijiniți de 28 de pompieri cu nouă mijloace pentru intervenție de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Dolj, Bistrița Năsăud, Constanța, Mureș, Argeș, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Timiș. De asemenea, vor fi dislocate în fiecare zi trei autospeciale de stins incendii și 7 ambulanțe SMURD. În incinta festivalului sunt operaționalizate două puncte medicale avansate și alte trei puncte de acordare a prim ajutorului calificat, iar întreaga activitate va fi coordonată prin intermediul unui punct de comandă mobil”, se preciează într-un comunicat de presă transmis de Prefectura județului Cluj.

Combaterea consumului de droguri

Consumul de droguri este o practică frecventă în timpul unor festivaluri. Doar după prima zi de Untold, polițiștii rutieri care au organizat filtre și au testat conducătorii auto cu aparatele drug-test, au depistat 13 persoane care se aflau la volan, sub influența stupefiantelor.

Ca să combată consumul de droguri, în cadrul Untold 2022 sunt angrenate forțe impresionante de la Antidrog

„În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Vor avea loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentrație de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Prefectura Cluj.

Simulări cu „bicicleta beată” și verificări cu câini polițiști

În paralel cu acțiunilr de control, polițiștii pun mare accent pe activitățile de prevenție. Iar în ajutorul lor sunt angrenați câini polițiști antrenați să detecteze stupefiante.

„Poliția de Frontieră este pregătită să asigure un control eficient și operativ atât pe sensul de intrare în țară, cât si pe cel de ieșire din România. Printre participanții la festival se va afla și Skinny și Sky, câini polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Cluj-Napoca, specializați în detectarea stupefiantelor de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Alături de ei, au venit în sprijin alți doi ,,colegi canini” din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași”, transmit autoritățile

Împreună cu forțe de ordine din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, vor fi efectuate exerciții pe întreg perimetrul Festivalului, dar și demonstrații cu bicicleta „beată”, aflată în dotarea poliției.

Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informații și cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situații de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice și activitățile tip suport și bune practici.

Survolări aeriene și peste 600 de jandarmi și polițiști, în misiune

Fiind un festival mare, care a adus și participanți de peste hotare, oamenii legii securizează zona și prin survolări aeriene. În plus, peste 400 de polițiști din toate structurile și peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine pe toată durata desfășurării festivalului.

Festivalul Untold este la a 7-a ediție, are loc în Cluj-Napoca și se derulează pe durata a 4 zile, în perioada 4 – 7 august 2022.

CITEȘTE ȘI: UNDE SE MAI FACE TESTARE COVID-19 ÎN CLUJ. LISTA FARMACIILOR