Selectați pagina

O echipă de medici EXCEPȚIONALI, coordonată de Prof.Dr. Ioan Coman, operează pro bono cu Robotul Da Vinci. Ultima intervenție: un transplant renal, în Brașov

O echipă de medici EXCEPȚIONALI, coordonată de Prof.Dr. Ioan Coman, operează pro bono cu Robotul Da Vinci. Ultima intervenție: un transplant renal, în Brașov

O echipă de medici excepționali din Cluj realizează, pro bono, transplante renale, cu ajutorul tehnologiei robotice Da Vinci. Echipa medicală din Cluj este coordonată de Prof. Dr. Ioan Coman, fondatorul chirurgiei robotice în România.

Ultima intervenție medicală de înaltă precizie pe care au realizat-o, a avut loc, joi, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov. Este vorba despre un transplant renal în cazul unui tânăr de 25 de ani, care suferea de insuficiență renală. Mama pacientului este și donatorul rinichiului.

„Azi, o mamă de 49 de ani a donat, fără ezitare și plină de speranțe, un rinichi feciorului ei, în varstă de 25 ani. Operația a fost un succes, rinichiul transplantat este funcțional deja, la câteva ore de la intervenție. Nu pot să nu mă emoționez de fiecare dată când întâlnesc astfel de cazuri, când oamenii își donează rinichiul, ca să salveze o altă viață. Sunt și eu om, chiar dacă operația este robotizată. Echipa medicală din Cluj, de la Clinica Endoplus a colaborat pentru această intervenție cu echipa medicală de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov. Dealtfel, noi avem această colaborare, între clinică și spital, de câțiva ani, deja. Și astfel, pacienții beneficiază de avantajele chirurgiei cu robotul Da Vinci”, a declarat pentru ȘtiriMed, Prof.Dr. Ioan Coman, coordonatorul echipei medicale din Cluj și medicul care a adus chirurgia robotică în România, în 2009.

Medicii operează pro bono

În România, chirurgia robotică nu este decontată, după ce statul a tăiat fondurile pentru această ramură a Medicinei. Însă, medicii care operează cu robotul Da Vinci fac acest lucru fără să fie plătiți.

„Atât colegii mei din Cluj, cât și echipa medicală de la Spitalul Sf. Constantin, operează pro bono. Așa s-a întâmplat și astăzi, așa se întâmplă de fiecare dată când realizează un transplant renal. Pacienții plătesc doar consumabilele necesare intervențiilor, nu și oamenii care le realizează. Încercăm astfel să reducem din costurile pe care trebuie să le suporte pacienții,”, a mai precizat Prof. Dr. Ioan Coman

Echipa medicilor clujeni, coordonată de prof. Coman a fost formată din Prof. Dr. Nicolae Crișan, Dr. Alexandru Cealan și dr. Emanuel Cătă. Echipa medicală din Brașov a fost coordonată de dr. Bogdan Moldovan, un medic care are înalte specializări în chirurgia robotică și este abilitat în transplant renal. Dr. Moldovan are numeroase specializări făcute înafara României, în țări precum Elveția și Franța, unde chirurgia robotică primează.

Robotul Da Vinci, ignorat de statul român

Dacă în țări precum Franța, Elveția, Germania, chirurgia robotică are prioritate, în România, prelevare robotică și transplant renal robotic se fac într-un singur loc: în Brașov. În 2009. profesorul Ioan Coman aducea în România revoluționarul Robot Da Vinci și începea să opereze cu ajutorul acestuia, la Spitalul Municipal Clujana, în cadrul Programului Național de Chirurgie Robotică.

Doar că, în 2016, statul nu a mai asigurat bani pentru consumabile, iar robotul Da Vinci a fost scos din uz.

Pregătirea medicilor nu a fost, însă, abandonată, grație profesorului dr. Ioan Coman, care continuă și acum să specializeze medici tineri și rezidenți, în chirurgia robotică urologică si transplantul renal asistat robotic, prin intermediul colaborării cu unitatea medicală din Brașov.