Selectați pagina

Fetiță de 4 ani, la un pas de tragedie, după ce s-a înecat cu gumă de mestecat. A fost salvată în trafic

Fetiță de 4 ani, la un pas de tragedie, după ce s-a înecat cu gumă de mestecat. A fost salvată în trafic

O fetiță în vârstă de 4 ani a fost la un pas de a-și pierde viața, miercuri seara, în comuna Jucu de Sus, Cluj, după ce s-a înecat cu o gumă de mestecat. Micuței i s-au aplicat primele manevre deprim ajutor, în trafic. după ce a fost preluată din trafic, de un echipaj de Poliție Rutieră și dusă în întâmpinarea unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au precizat că în momentul în care s-a primit apelul la 112, la ora 22.30, cea mai apropiată ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă se afla în oraș, la aproape 30 de kilometri distanță. Drept urmare, fiecare secundă putea face diferența dintre viață și moarte.

„Din dispeceratul integrat ISU-SAJ s-a solicitat sprijinul colegilor de la Poliția Rutieră, care s-au mobilizat exemplar. Aceștia s-au întâlnit în trafic cu familia, au preluat-o cu autospeciala pe mica pacientă și pe mama ei, deplasându-se în regim de urgență până la Piața Mărăști. Acela a fost punctul de întâlnire al salvatorilor, iar fetița a primit prim-ajutor calificat și a fost transportată la spital.”, au explicat reprezentanții ISU Cluj.

Copila este acum înafara oricărui pericol, potrivit medicilor.

WhatsApp Image 2023 08 03 at 14.28.04
Membrii echipajului SMURD care au salvat fetița de 4 ani/Sursa foto: ISU Cluj

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

Cazurile de înec în cazul copiilor nu sunt deloc situații izolate, din păcate. Primul lucru pe care trebuie să îl facă părinții, atunci când copilul se îneacă este să sune la 112 și să cunoască câteva manevre de prim ajutor pe care să le aplice celor mici. Medicii spun că aceste manevre pot salva viața copilului, până la sosirea ambulanței.

„La copilul peste doi ani îl încurajăm să tuşească. Dacă nu reuşeste să scoată corpul străin, îl ajutăm noi aplicănd lovituri interscapulare şi apoi la nevoie manevra Heimlich. De fapt încercăm să creăm o presiune între spate şi coloană pentru a stimula corpul străin să iasă. Cu palmă lovim puternic de 5 ori. Verificăm dacă corpul străin a ieşit după fiecare lovitură, dacă nu vom aplica metoda Heimlich,compresiile abdominale, doar la copilul peste 2 ani, a explicat pentru ȘtiriMed, dr Carmen Balog, medic primar Medicină de Urgență

VEZI AICI CUM TREBUIE SĂ ACORZI PRIMUL AJUTOR. DEMONSTRAŢIA FĂCUTĂ DE DR CARMEN BALOG LA FESTIVALUL MINI ELEMENTUM

CITEȘTE ȘI: FATA DIN CLUJ CARE S-A ÎNECAT CU UN JELEU LA ȘCOALĂ A MURIT. PUTEA FI SALVATĂ?