Selectați pagina

O nouă aplicație arată unde se găsesc defibrilatoarele din Cluj. HelpMe oferă și informații despre primul ajutor

O nouă aplicație arată unde se găsesc defibrilatoarele din Cluj. HelpMe oferă și informații despre primul ajutor

O nouă aplicație pentru clujeni. HelpMe arată locurile în care se află cele mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private. Aplicația le permite utilizatorilor să afle unde sunt defibrilatoare în oraș dar și să adauge unele noi. În plus, HelpMe oferă și informații despre acordarea primului ajutor.

În a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public au fost instalate în zone intens circulate din oraș, de către Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

Lista defibritatoarelor din Cluj

Baza Sportivă „La Terenuri”

Baza Sportivă Gheorgheni

Sala polivalentă BTarena

Cinema Dacia din cartierul Mănăștur

Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

Rectoratul UMF Cluj Napoca

Centrul de Abilități Practice UMF Cluj

Clinica stomatologică Stomestet

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri

În acest context, Academia de Prim Ajutor împreună cu Linnify au dezvoltat o aplicație pro-bono pentru telefoane mobile. HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.

aplicatia help me 1 1
Aplicația HelpMe arată unde sunt defibrilatoarele

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență.

HelpMe, o aplicație care oferă informații despre primul ajutor

Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator.

Aplicația HelpMe este creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify. Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență – în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

aplicatie help me 1
Informații despre primul ajutor pe HelpMe

Dezvoltarea aplicației a fost realizată de către Linnify împreună cu Academia de Prim Ajutor în perioada 21-22 Octombrie 2022 în cadrul unui hackathon. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.

Academia de Prim Ajutor este un proiect dezvoltat de tineri medici, pasionați, cu experiență în domeniul de urgență care oferă cursuri de prim ajutor inedite, practice, bazate pe întâmplări personale, situații reale și soluții la acestea. Fac asta pentru a construi împreună deprinderi și abilități vitale, pentru că în cele din urmă, primul ajutor nu este oferit de medici sau asistenți medicali, ci de oameni ca tine.

𝗟𝗶𝗻𝗻𝗶𝗳𝘆 este o companie care ajută persoanele care doresc să inoveze să dezvolte produse digitale scalabile și de success în sănătate, wellbeing, educație și sustenabilitate.

Despre autor