Selectați pagina

Gestul simplu pe care fiecare om îl poate face în pandemie: donarea de sânge. Chiar acum e în derulare o campanie națională „Donează sânge, fii erou”

Gestul simplu pe care fiecare om îl poate face în pandemie: donarea de sânge. Chiar acum e în derulare o campanie națională „Donează sânge, fii erou”

Donarea de sânge este un gest simplu, dar valoros, pe care orice om sănătos îl poate face, chiar și acum, în perioada pandemiei. Sau, mai ales în perioada pandemiei. Când spitalele sunt pline, iar rezervele cu sânge ale Centrelor de Transfuzii sunt goale.

Donarea de sânge e un gest care se poate face, relativ ușor. Mai ales că, în ultimii ani, o echipă de tineri, majoritatea studenți ai Universităților de Medicină din țară, au pus la punct un ONG, „Donează sânge, fii erou” și au sistematizat și optimizat procesul de donare.

În plus, organizează, periodic, campanii naționale ca să încurajeze donarea de sânge. Dacă, de obicei, campania „Donează sânge, fii erou”, era organizată, anual, în marile centre universitare din țară, în acest an, aceasta are loc și în alte 4 orașe mai mici: Bistrița, Alba Iulia, Baia Mare si Zalău.

Donarea de sânge în Cluj

Echipa Donează sânge, fii erou! organizează în perioada 12-23 aprilie 2021 o campanie de donare de  sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.

Dorim să încercăm să convingem cât mai mulți  donatori să ni se alăture, deoarece e foarte mare nevoie de sânge la nivel național. Vă așteptăm în cele 2 săptămâni de campanie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca,  str. Nicolae Bălcescu nr. 18, de luni până vineri în intervalul orar 07:30-11:00 și 11:30-13:30 (pe perioada  pauzei vor fi dezinfectate suprafețele comune). Nu este nevoie de programare! 

transmit organizatorii campaniei „Donează sânge, fii erou”

Criterii necesare pentru a putea dona sânge

∙ vârsta: 18-60 ani; 

∙ greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg; 

∙ pulsul: 60-100 bătăi pe minut; 

∙ să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.); 

∙ să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere) ∙ să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3  luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile; 

∙ să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele  alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate); ∙ să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni; 

∙ să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după); 

∙ să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării. 

Beneficii după donarea de sânge

Fiecare donare de sânge este, în primul rând, un act benefic pentru sănătate. Însă, în plus, fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la  locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de  transport în comun pe timp de o lună. 

De asemenea, echipa noastră vă va întâmpina cu multe bunătăți și premii, iar pentru a vă bucura de  întreaga experiență de donare, vă invităm să instalați aplicația BlooDoChallenge (disponibilă pe App  Store și pe Google Play) pentru a beneficia de multe oferte speciale din partea partenerilor noștri. Împreună suntem eroi! 

transmite Echipa Donează sânge, fii erou! – OSM Cluj 

Mai multe detalii despre ce înseamnă donarea de sânge, dar și cine sunt cei care se ocupă de aceste campanii, găsiți pe: www.doneazasangefiierou.ro