Obezitatea la copii, care sunt cauzele kilogramelor în plus și cum pot fi prevenite problemele cu greutatea
Obezitatea în rândul copiilor este o problemă reală în România, atât pentru micuți, care ajung să aibă probleme de sănătate din cauza kilogramelor în plus, cât și pentru părinți, care simt că pierd situația de sub control. Medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Alecsandra-Andreea Budihoi, lămurește în următorul articol câteva aspecte legate de obezitate în rândul copiilor.
Statisticile arată că România ocupă locul 2 în Europa la obezitate infantilă, lucru foarte îngrijorător deoarece această problema are aspecte mult mai complexe, prin obezitate – încadrată că boală în 1997 de OMS, complicațiile acesteia, promotor al altor patologii funcționale și somatice destul de severe precum și aspectul emoțional – self esteem scăzut, interacțiune socială scăzută, sedentarism, patologii psihologice și psihiatrice.
Factorii de risc pentru obezitate cei mai des întâlniți sunt :
Lipsa activității fizice
Alimentația nesănătoasă prin cantitatea crescută a alimentelor și calitatea scăzută a acestora (alimente intens procesate, semipreparate, de tip ‘’fast-food’’, dulciuri și băuturi îndulcite cu zahăr )
Factorul genetic
Patologii endocrine, metabolice, psihopsihiatrice etc.
CINE DIAGNOSTICHEAZĂ OBEZITATEA
Persoană în măsură să pună un diagnostic sigur de obezitate sau suprapondere infantilă este medicul. În momentul în care observăm modificări în comportamentul alimentar și al greutății copilului este necesar să apelăm la un consult medical de specialitate pentru a depista dacă este într-adevăr vorba de o modificare a greutății peste valoarea normală, precum și alte aspecte care pot duce la această problema. În intervalul de vârstă de 6 luni până la 18 ani, pentru a cuantifica și a analiză medical aceste date privitoare la modificările survenite în greutate, se folosesc o serie de măsurători și parametrii : G raportată la vârstă și înălțime, înălțimea raportată la vârstă, IMC (indice de masă corporală), circumferința brațului, grosimea pliului cutanat, adipozitatea, circumferința taliei .
Tabelul de mai jos prezintă date orientative dintr-un studiu american, date referitoare la dezvoltarea normală a copilulul și adolescentului din punct de vedere statural și ponderal.
PĂRINȚII, FACTORUL CHEIE ÎN LUPTA COPILULUI CU KILOGRAMELE
Pentru a preveni obezitatea infantilă este extrem de importantă implicarea părinților și a celor apropiați în educarea și implementarea unor decizii care au la baza alimentația sănătoasă și activitatea fizică zilnică. Participați activ împreună cu copiii la diferite activități precum înotul, alergatul, drumețiile, ciclism. Separat de factorul genetic și patologiile care duc la apariția obezitățîi, factorul direct implicat în această problema de sănătate publică privitoare la obezitatea infantilă, este familia. Drept urmare, obezitatea infantilă este consecință deciziilor iresponsabil și inconștient evaluate într-un interval de timp.
Meniul zilnic al unui copil, adaptat în funcție de vârstă și cu o greutate normală, ar trebui să includă alimente proaspete, diversificate, care să ajute la o creștere și dezvoltare normală.
După vârstă de 1 an, copilul trebuie să aibă o alimentație solidă, sursă principala de energie, adăugată sau nu alăptării, să consume alimente variate în cursul săptămânii din toate categoriile (proteine, legume, fructe, cereale și lactate). Cantitatea zilnică de alimente din fiecare grupa trebuie adaptată vârstei.
Recomandările unui plan alimentar restrictiv pentru obezitatea sau supraponderea infantilă nu este prima recomandare, deoarece copiii necesită o alimentație adaptată nevoilor calorice crescute pentru o dezvoltarea sănătoasă și echilibrată, alimentație variabilă la intervale scurte de timp.
Este mult mai important să facem schimbări minore către o alimentație mai sănătoasă și implicați copilul în diferite activități fizice. Copiii între 6 – 11ani pot fi incluși în diferite programe care încurajează modificările alimentare cu o scădere ponderală nu mai mare de 0.5 kg/luna iar cei între 11-18 ani nu mai mult de 1 kg/luna. Deși există planuri alimentare, medicamente sau chirurgie care pot fi folosite pentru scăderea în greutate a copiilor, acestea sunt indicate doar cu avizul și sub supravegherea medicilor specialiști.
Părinții sunt cei care au o contribuție importantă în prevenția și implementarea soluțiilor contra obezității și supraponderii infantile prin alegerea cumpărăturilor, modului de gătire, locul unde să iau mesele, porțiile oferite, susținera activităților fizice și limitarea sedentarismului.
CE PUNEM ÎN PACHETUL DE ȘCOALĂ AL COPILULUI
De cele mai multe ori, pachețelul copilului conține 2 felii de pâine albă cu salam, brânză topită sau alte alimente procesate. Este foarte important ca gustarea pe care o servește copilul la școală să fie adaptată nevoilor nutriționale pentru vârsta acestuia. Astfel, îi putem oferi variante sănătoase de sandwich-uri, ușor și rapid de preparat.
Să nu uităm din pachetul copilului fructele!
Sandwich cu frunze de spanac, ridichi, morcovi și cașcaval
Cașcavalul poate fi înlocuit cu orice tip de brânză care vă place. Morcovii se pot tăia cu peelerul pentru cartofi, că să fie fâșiuțe subțiri. Puteți pune și puțînă ceapă verde, dacă nu vă deranjează.
Sandwich cu dovlecei la grătar, brânză de capră și mărar
Brânza se fărâmițează cu o furculiță și se amestecă cu mărarul tocat mărunt. Dacă brânza nu este prea cremoasă, e mai uscată, se pune și foarte puțîn ulei de măsline, că să devină aproape o cremă de brânză. Dovleceii se pun din belșug, nu doar o feliuță sau două. Ei sunt ingredientul principal.
Sandwich cu ou fiert și legume
Poate părea ciudat, dar puteți face un sendviș cu ou fiert, numai să nu fierbeți foarte mult oul. Să nu fie nici cu zeamă, nici tare, ci puțin moale, pentru că altfel se va fărâma gălbenușul și o să cadă dintre feliile de pâine. Oricum, cel mai bine este să folosiți o chiflă rotundă din care să scoateți miezul. Important este să puneți legume din belșug: o variantă poate fi cu roșii, castraveți, ardei, alta cu morcovi, ridichi, salată verde.
Sandwich cu legume/murături și carne
Carne nu înseamnă mezeluri. E foarte greu să găsești în magazine ceva care să nu aibă conservanți precum monoglutamatul, coloranți, zahăr și altele. Cel mai bine este să aveți carne dintr-o sursă de încredere și să o pregătiți acasă, de exemplu la cuptor sau la aburi. O folosiți pe post de fel principal alături de o salată, iar ce rămâne poate fi folosită și a doua zi, rece, în sendviș, alături de legume sau murături. Nu uitați să puneți cât mai multe legume. Nu o bucată mare de carne și o frunză de salată, ci raportul să fie invers, dacă se poate. Și la murături să vă uitați pe etichetă, dacă le cumpărați. Ar trebui să aibă doar apă și sare, nimic altceva. De obicei au și zahăr sau alți conservanți, dar se găsesc și variante doar cu apă și sare.
Sandwich cu ton, avocado, morcovi și țelină
Puteți folosi avocado tăiat feliuțe sau pasat. Legume puteți pune de care doriți. Vara merge foarte bine cu roșii, castraveți, ardei. Iarna încercați cu morcovi și țelină, chiar dacă aveți impresia că nu vă place. Ideea este că gustul tonului le acoperă pe celelalte. Puneți neapărat și salată verde, spanac sau orice frunze aveți. Asta e valabil la orice sandwich.
În concluzie, obezitatea infantilă este o problema mondială foarte importantă, care poate fi prevenită prin educație începută încă de la o vârstă fragedă, în cadrul familiei.
Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Pe dr. Alecsandra-Andreea Budihoi o găsiți pentru consultații la Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice .
Dacă doriți să îi adresați întrebări, dr. Alecsanda-Andreea Budihoi vă răspunde AICI
NOTĂ: Intertitlurile și evidențierile aparțin redactorului.