Selectați pagina

Peste 57% dintre pacienții care au avut covid suferă de oboseală cronică. Studiu

Peste 57% dintre pacienții care au avut covid suferă de oboseală cronică. Studiu

Peste jumătate dintre pacienții care au avut COVID suferă de oboseală cronică, acesta fiind un efect long COVID, potrivit unui studiu recent, citat de viata-medicala.ro.

Afecțiunile medicale generate de sindromul post COVID, resimțite de o mare parte dintre pacienți, vor influența sănătatea fizică și mentală pe termen lung, se arată într-un studiu realizat în luna ianuarie de Asociația din Grijă pentru Client

Din studiu reiese că, după trecerea prin boală, multe persoane rămân cu sechele, printre care și oboseala cronică.

„Alarmant este că, pe lângă sechelele fizice, peste 45% dintre persoane au recunoscut că au rămas cu probleme de anxietate, depresie, frică sau insomnii, însă doar 8% au cerut consiliere psihologică și/sau își administrează un tratament în acest sens”, declară Cosmina Voichița Meseșan, coordonatoarea acestui studiu.

Medic de familie din Cluj: ”Am foarte mulți pacienți cu depresie, ca efect long COVID”

Nu doar oboseala cronică este efect long COVID, ci și depresia. Dr. Elena Nagy, medic de familie din Cluj-Napoca, spune că are foarte mulți pacienți, care, după ce s-au vindecat de COVID, au avut nevoie de evaluări psihologice.

„Într-adevăr, oboseala este un simptom pe care îl acuză majoritatea pacienților care au avut COVID. Însă, am și foarte mulți pacienți care au depresie sau anxietate, ca efect long COVID. I-am îndrumat înspre psiholog sau chiar psihiatru, în câteva cazuri. Eu recomand tuturor pacienților care au cel puțin o boală cronică, să își facă evaluare post-COVID, în centrele unde se face acest lucru”, a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Elena Nagy, medic de familie

CITEȘTE ȘI: STUDIU: DE 4 ORI MAI MULŢI COPII SPITALIZAŢI ÎN VALUL OMICRON