Senzația de ochi obositi. Cauze, tratament, prevenție. Dr. Raluca Popescu: „Este al doilea cel mai frecvent simptom întâlnit în cabinetele oftalmologice”
Senzația de ochi obositi, care aduce cu sine, uneori, o vedere neclară sau chiar înroșirea ochilor, poate ascunde mai multe afecțiuni. Netratate la timp, acestea ar putea duce la complicații.
Ce este senzația de ochi obositi?
Senzația de ochi obositi este a doua cauză, care îi duce pe pacienți în cabinetul medicului oftalmolog, spune medicul specialist în Oftalmologie, dr. Raluca Popescu.
„Senzația de ochi obosiți este foarte des întâlnită în rândul simptomelor pacienților ce vizitează cabinetele oftalmologice. După scăderea acuității vizuale, senzația de ochi obosiți este următorul simptom întâlnit în ordinea frecvenței. Pacientul o descrie sub forma unei iritații, unei dureri, uneori a unei jene oculare, a senzației de nisip în ochi.”
explică pentru ȘtiriMed, dr. Raluca Popescu, medic specialist oftalmolog, la o clinică din Cluj-Napoca.
Ce cauzează senzația de ochi obositi?
Într-o lume în care oamenii stau mai mereu cu ochii în display-ul telefonului sau al calculatorului, ecranul pare să fie principalul vinovat de apariția simptomelor de ochi obosiți.
Medicul specialist spune că această senzație supărătoare poate fi evitată, dacă ochilor li se dă o pauză.
„Ochiul obosit apare mai ales în cazul unei erori refractive necorectate optic și anume efortului excesiv de acomodare, lucrului la aproape, mai ales la calculator. Chiar dacă pacientul nu necesită corecție optică, lipsa pauzelor la folosirea vederii la aproape, poate să cauzeze simptomul de ochi obosiți. Înroșirea ochilor, scăderea vederii la aproape sau distanță, senzația de corp străin, dar și secrețiile oculare, pruritul și senzația de jenă oculară, toate acestea sunt motive întemeiate pentru prezentarea la consult”,
precizează dr. Raluca Popescu.
CITEȘTE ȘI: REGULI CARE TE AJUTĂ SĂ ÎȚI MENȚII OCHII SĂNĂTOȘI
Ce afecțiuni pot ascunde ochii obosiți?
Medicul spune că această senzație de ușoară jenă la nivel ocular nu trebuie ignorată, deorece ar putea ascunde afecțiuni mai grave.
„Ochiul roșu în oftalmologie este foarte des întâlnit și provoacă medicul la efectuarea diferitelor diagnostice diferențiale, de la o simplă oboseală oculară până la conjunctivita – infecțioasă sau alergică – sclerita, keratita, ulcer cornean, uveită, până la un glaucom acut sau chiar poate anticipa prezența unui corp străin . Este foarte importantă asocierea acestuia cu alte simptome sau semne, cum ar fi scăderea acuitatii vizuale, durerea, pacientul fiind absolut obligat în acest caz să se prezinte în urgență la cabinetul oftalmologic. Într-un glaucom instalat într-un mod acut orice minut contează. Corpul străin trebuie extras urgent, acesta fiind sursă majoră de reacție inflamatorie și infecțioasă. În caz majoritar, afecțiunile mai sus enumerate pot fi însoțite de patologii generale, spre exemplu boli inflamatorii sau infecțioase, medicul oftalmolog in acest sens trimițând pacientul spre diferitele specialități.”
explică dr. Raluca Popescu, medic specialist oftalmolog
Atenție la soluțiile care promit calmarea ochilor obosiți
Medicul mai atrage atenția asupra unui aspect: încercarea pacientului de a se „trata” acasă, cu soluții cumpărate din farmacie. Deși se eliberează fără prescripție medicală, picăturile care promit calmarea și liniștirea ochilor, ar putea face mai mult rău decât bine.
„Oftalmologii recomandă lacrimile artificiale, majoritatea fiind fără conservanți, ce păstrează un film lacrimal constant pe parcursul zilei. Ele pot fi folosite zilnic, de 2-3 ori pe zi, chiar și fără indicația precisă medicală și fără rețeta, neavând contraindicații sau reacții adverse notabile. Momentul prezentării la medic nu ar trebui temporizat prea mult însă după începerea administrării lacrimilor artificiale, mai ales dacă senzația nu dispare sau e însoțită de alte simptome și semne.
punctează dr. Raluca Popescu
Preparatele de tipul decongestionantelor ar fi de evitat, în principiu, având efect limitat în timp.”,
Prevenție și grija ochilor. Ce recomandă medicul
Așa cum dinții sunt îngrijiți prin periaj, de cel puțin două ori pe zi, la fel și ochii au nevoie de grijă și igienă zilnică. Aceasta este modalitatea cea mai sigură pentru prevenirea problemelor medicale oculare.
„În primul rând igiena oculară este esențială. Folosirea sampoanelor speciale și ale servetelelor impregnate cu soluții oculare sunt recomandate mai ales pacienților cu blefarite și conjunctivite, dar și în rutina zilnică. Demachierea corectă este un pas important, de asemenea. Folosirea lacrimilor artificiale zilnic pentru cei ce lucrează la calculator, conduc în aer condiționat sau lucrează în spații precum mall-urile este esențială. Corecția optică este de asemenea importantă, sub orice formă ar fi, ochelari sau lentile de contact. În cazul purtării zilnice a lentilelor de contact, este necesară folosirea lacrimilor artificiale special destinate acestora. Lentilele de contact trebuie igienizate corespunzător și purtarea acestora este în mod esențial întreruptă în momentul apariției ochiului iritat, cu prezentarea în prealabil la medicul oftalmolog pentru determinarea diagnosticului și efectuarea tratamentului.”
concluzionează dr. Raluca Popescu
Photo by fotografierende from Pexels