Selectați pagina

OMS: Jumătate dintre avorturile din lume nu se fac în condiții de siguranță

OMS: Jumătate dintre avorturile din lume nu se fac în condiții de siguranță

Aproape jumătate dintre întreruperile de sarcină înregistrate în fiecare an în lume, adică 25,5 milioane dintr-un total de 55,7, nu se desfășoară în condițiile de siguranță necesare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un studiu.
Publicat în revista ”The Lancet”, studiul ”subliniază nevoia garantării accesului la avort potrivit legii, în special în țările cu venituri mici, și necesitatea înlocuirii metodelor mai puțin sigure cu metode sigure”, potrivit autorilor.

Studiul a fost realizat de OMS în colaborare cu institutul american Guttmacher, o organizație nonprofit specializată în drepturile reproductive, scrie agerpres.ro.

Autorii raportului au folosit o scară cu trei niveluri pentru a evalua cu acuratețe practicile avortului: ”sigure”, ”mai puțin sigure”, ”cel mai puțin sigure”.

Un procent de 55% (30,6 milioane) de avorturi practicate între 2010 și 2014 în lume sunt considerate ca fiind sigure, adică realizate de către personal calificat și conform unei metode recomandate de OMS (prin administrate de medicamente, aspirare).

30,7% (17,1 milioane) dintre avorturi sunt considerate ca fiind ”mai puțin sigure”. Este cazul celor realizate de personal specializat, dar printr-o metodă învechită (cum ar fi chiuretajul), sau realizate cu mijloace sigure (prin folosirea misoprostol, un medicament utilizat pe scară largă), dar în lipsa personalului competent.

Avorturile ”cel mai puțin sigure” (14,4%, reprezentând 8 milioane) sunt realizate de persoane care nu au pregătirea necesară și folosesc metode periculoase sau invazive (ingerarea de substanțe caustice, introducerea de corpuri străine, folosirea unor băuturi tradiționale).

Proporția avorturilor considerate ”sigure” este de 25%, cel puțin în regiuni precum Africa și America Latină.

În America Latină, cea mai mare parte a avorturilor considerate ca insuficient de sigure intră în categoria ”mai puțin sigure” și nu în cea ”cel mai puțin sigure” cum se întâmplă în Africa.

În țările dezvoltate, 87,5% dintre avorturi sunt considerate ”sigure”.

Excepția o face Europa de Est, unde proporția de avorturi considerate ca insuficient de sigure este mai mare decât în Europa de Vest (14,2% față de 6,5%), ”fără îndoială din cauza folosirii practicilor medicale învechite precum chiuretajul”.

”Cea mai mare proporție de avorturi considerate sigure se înregistrează în țările unde legile sunt mai puțin restrictive, care au un nivel de dezvolare economică mai ridicat și unde infrastructura sistemului de sănătate este mai dezvoltată”, precizează autorul principal al studiului, medicul Bela Ganatra de la OMS.

Despre autor