Selectați pagina

OMS recomandă mai multe controale la medic în timpul sarcinii. Vezi aici de ce

OMS recomandă mai multe controale la medic în timpul sarcinii. Vezi aici de ce

Organizația mondială a Sănătății vine cu o serie de noi recomandări pentru a reduce riscul de mortalitate a fătului sau complicații în sarcină.

Anul trecut, se estimează că peste 300 de mii de femei au murit din cauza unor complicații în timpul sarcinii, 2,7 milioane de bebeluși în timpul primelor 28 de zile de viață și 2,6 milioane de bebeluși s-au născut morți. Multe dintre aceste morți puteau fi prevenite, mai ales că în acest moment doar 64 la sută dintre femei au parte de îngrijire prenatală și ajung la medic de mai mult de patru ori în timpul sarcinii.
În timpul îngrijirii prenatale personalul medical poate să promoveze un stil de viață sănătos, care include o alimentație bună, poate să detecteze și să prevină bolile, poate să consilieze și să ajute familiile unde există un partener violent.

Privit noilor recomandări ale OMS, numărul controalelor pe care le face femeia în timpul sarcinii ar trebui să crească de la patru la opt, după recent s-a demostrat că mai multe controale la medic duc la scaderea numărului bebelușilor născuți morți. Asta pentru că se pot detecta la timp eventualele probleme. Practic, dacă femeia face cel puțin opt controale în timpul sarcinii scade numărul morților cu 8 procente la 1000 de nașteri.

Cele opt controale trebuie făcute la 12 săptămâni, la 20, 26, 30, 34, 36, 38 și 40 de săptămâni de sarcină.

Noul ghid conține 49 de recomandări pe care femeia însărcinată le va primi de la medicul ei. Este vorba despre sfaturi pentru o dietă sănătoasă, activitate fizică, consumul de tutun și alte substanșe, prevenția HIV și a malariei, teste de sânge și vaccinarea antitetanos, măsurători ale fătului și folosirea ecografiei și sfaturi pentru a suporta mai ușor grețurile, durerile de spate și constipația.

Sfaturile pentru o alimentație sănătoasă, consumul de vitamine și minerale în timpul sarcinii pot ajuta la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului în sarcină și după naștere, a declarat dr. Francesco Branca, directorul departamentului de Nutriție și Sănătatea al OMS.

Iată câteva dintre recomandările OMS:

-cel puțin opt vizite la medic pe durata sarcinii
-sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și mișcare zilnică
-între 30 și 60 de grame de fier și 0.4 mg de acid folic luate zilnic
– vacinarea antitetanos
-cel puțin o ecografie înainte de 24 de săptămâni de sarcină pentru a determina vârsta gestațională, dar și eventualele anomalii sau pentru a reduce riscul unei nașteri premature
-medicii ar trebuie să întrebe toate femeile însărcinate despre consumul de alcool sau alte substanțe, cât mai repede posibil în timpul sarcinii.

Despre autor