Selectați pagina

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Variola maimuţei este o urgenţă globală de sănătate publică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Variola maimuţei este o urgenţă globală de sănătate publică

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghrebeyesus, a transmis că  focarul de variolă a maimuței care se desfășoară la nivel mondial este o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).

Desemnarea unei astfel de urgențe este cel mai înalt nivel de alertă al OMS. Se bazează pe reglementările internaționale în domeniul sănătății stabilite în 2005, pentru a defini drepturile și obligațiile țărilor în gestionarea evenimentelor transfrontaliere de sănătate publică, potrivit biziday.ro

OMS definește un PHEIC ca “un eveniment extraordinar care este determinat să constituie un risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii și să necesite un potențial răspuns internațional coordonat”.

Clasificarea implică o situație care este gravă, bruscă, neobișnuită sau neașteptată, are implicații pentru sănătatea publică dincolo de granița unei țări afectate și poate necesita o acțiune internațională imediată.

Este a șaptea oară când se face o astfel de clasificare din 2009, cea mai recentă fiind pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă de la OMS în 2020.

Actualul focar este centrat în Europa, iar în România au fost confirmate 20 de cazuri.

Un nou caz de variola maimuţei a fost confimat în România. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din Cluj. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți, se arată în ultimul comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Despre autor