Selectați pagina

Operații 3D laparoscopice și realizate de roboți, transmise live la conferința medicală „Progrese în Uro-Oncologie”

Operații 3D laparoscopice și realizate de roboți, transmise live la  conferința medicală „Progrese în Uro-Oncologie”

Zece operații 3 D, realizate laparoscopic sau cu roboți DaVinci au fost proiectate, în timp real, joi și vineri, în timpul unei conferințe medicale de renume internațional, ce a avut loc la Cluj. În timpul conferinței au fost discutate mai multe tematici: cancerul de rinichi, cancerul de prostată și cancerul de vezică urinară.

„Este a 8-a conferință internațională de urologie și avem invitați din 12 țări; o parte dintre ei operează în direct în sala de operație și operațiile se transmit în sala de conferință. (…) Este o recunoaștere a școlii de urologie românești și în particular a celei clujene, prin valoarea participanților și prin numărul de participanți, sala este arhiplină. Practic, conferința este o demonstrație a ceea ce însemnă 3D în chirurgie”, a declarat președintele de onoare al Conferinței „Progrese în Uro-Oncologie” dr. Ioan Coman, citat de Agerpres

Dezvoltările tehnologice din ultimii ani au condus la modificări semnificative în diagnosticul și tratamentul patologiei urologice, iarorganizarea unui astfel de eveniment este extrem de importantă pentru medicii care activează în acest domeniu medical, medici urologi, anatomopatologi, oncologi, imagiști, radioterapeuți, spun organizatorii conferinței.

„În prezent, chirurgia minim-invazivă (robotică și laparoscopică) a devenit standard pentru majoritatea intervențiilor chirurgicale uro-oncologice. Ne dorim să organizăm o întâlnire a celor mai cunoscuți urologi cu experiență în chirurgia minim-invazivă din 12 țări europene care să împărtășească din experiența lor. Astfel, echipele chirugicale vor realiza 10 intervenții urologice oncologice prin abord laparoscopic 3D și robotic. Aceste intervenții vor fi transmise și urmărite de către participanți în sala de conferințe realizând dezbateri în direct între chirurgul operator (din sala de operații a Spitalului Municipal) și participanții la conferință (Hotelul Golden Tulip Ana Dome) care să permită extinderea utilizării chirurgiei minim invazive în cât mai multe servicii de urologie din țară”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Operațiile 3D laparoscopice și robotice au fost transmise din sălile de operație ale Spitalului Clinic Municipal Clujana și au fost realizate de echipe de medici clujeni în colaborare cu specialiști din străinătate.

Conferința de la Cluj a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Fundația „Iuliu Hațieganu” și Institutul European de Oncologie din Milano, sub egida Asociației Române de Urologie și a „Aging Male Romanian Medical Association”.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Ioan Coman/Facebook