Selectați pagina

Orteze de proastă calitate decontate de stat și ortopezi neinstruiți, „rețeta” care nenorocește sute de copii

Orteze de proastă calitate decontate de stat și ortopezi neinstruiți, „rețeta” care nenorocește sute de copii

Sute de părinți ai unor copiii diagnosticați cu picior strâmb congenital sunt revoltați după ce sumele decontate pentru orteze au scăzut încă din luna octombrie. Ei au inițiat o petiție și cer ministrului Sănătății și reprezentanțiilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să deconteze dispozitive medicale performante și să instruiască personalul medical pentru ca micuții să nu mai fie tratați greșit.

Daniela este una dintre mămicile care se luptă cu sistemul pentru ca băiatul ei să ducă o viață normală. Ea a născut în urmă cu 10 luni un băiețel care a fost diagnosticat cu ”varus equin”, adică picior strâmb congenital.

Am început tratamentul la șapte zile de la naștere cu un doctor ortoped care ne chema și în rețeaua privată și în cea de stat la tratament. În faza de gipsuri, manevrele au fost greșit executate, astfel ca este nevoie acum de recuperare prin sedințe de kinetoterapie, a declarat Daniela Oancea pentru stirimed.ro.

Părinții susțin că în acest moment, în spitalele din România sunt furnizate orteze tip Dennis Browne de calitate îndoielnica, realizate “la comandă” de firme agreate CNAS. Decontarea lor este completa, adică 1748 lei. Ei spun că mare parte din bani se duc la firme intermediare.

Și în cazul nostru ortezele, de proasta calitate au adus complicații în evoluția tratamentului. Călcâiul nu stă jos, pentru ca ortezele nu au ajutat să îl mențină jos. Deci, tratamentul a fost greșit de către un ortoped pediatru fără experiență în varus equin, și care , în mod normal nu trebuia sa realizeze acest tratament. Ortezele au fost de proastă calitate, au agravat și mai mult ceea ce făcuse ortopedul pediatru, a completat Daniela.

Mai mult, deși copilul avea mai puțin de două luni a fost supus unei operații cu anestezie generală deși în alte țări din Europa se aplică o metodă inovativă Ponseti, cu anestezie locală.

Operația de tenotomie a fost executata cu anestezie generală, deși metoda Ponseti de tratament a varus equin recomandă anestezie locală la vârsta aceea, a mai spus mama.

Acum copilul Danielei, la doar 10 luni, este nevoit să facă sedințe de kinetoterapie de două-trei ori pe săptămână. Statul nu a decontat nicio sedință și totul se face pe cheltuiala părinților.

Îmi plătesc dările la stat și eu și soțul meu și nu înțelegem ce se întâmplă cu banii publici la care cotizăm.

Pentru ca nu înțelegem de ce se decontează 1750 ron pe orteza de mai sus, când orteza originală Ponseti, produsă în USA costă, cu tot cu transport 975 ron. Facem ședinte de recuperare călcâi și talpă. Am început în iunie și speram sa terminam în ianuarie.

Disperați, mai mulți părinți au inițiat o petiție și vor să o înainteze Ministerului Sănătății. Ei sunt nemulțumiți că suma decontată pentru orteze a scăzut de la 1 octombrie și cer ca în tratamentul micuților cu picior strâmb congenital să se folosească dispozitive de ultimă generație, precum orteza Ponseti, care este mult mai ieftină și mai eficientă.

Dorim, astfel, folosirea eficientă a banilor publici pentru orteze de calitate, la un preț decent, fără plata inutilă și imensă făcută către firme intermediare sau pentru produse de calitate indoielnică. Aceste orteze trebuie să ne ajute exclusiv copiii, banii publici decontați trebuie folosiți exclusiv în ajutorul financiar al părinților acestor copii. Propunem extinderea firmelor agreate de CNAS pe întreaga Europă, dacă este nevoie. Astfel, am putea deconta ortezele la prețul corect, fără intermediari și am fi mai siguri de calitatea produsului primit, se arată în petiție.

Costurile unui tratament care începe de la naștere și poate dura până la 4-5 ani, pornesc de la 3500 de euro, iar pentru cazurile mai complexe suma se poate dubla. Dacă această afecțiune nu este tratată copiii riscă să rămână infirmi.

De orteza Ponseti trebuie să beneficieze toți acești copii, indiferent de situația financiară a părinților lor. Șansele lor la o viața normal sunt mult prea importante. Astfel, riscul acestora este de a rămâne infirmi pe viată, se subliniază în petiție.

Părinții mai cer ca medicii ortopezi să fie instruiți prin cursuri de specializare pentru ca micuții să nu mai fie tratați incorect.

AICI găsiți petiția inițiată de părinții copiilor diagnosticați cu picior strâmb. Petiția a strâns deja 2000 de semnături

Despre autor