

Pacienții internați acum în Spitalul Clinic Municipal Clujana, vor fi mutați în alte spitale din oraș, ca să facă loc bolnavilor COVID, după ce, din cauza numărului mare de îmbolnăviri, autoritățile au decis ca această unitate să intre în linia COVID. Spitalul Clujana va deveni în câteva zile cel de al 4-lea spital din județ, în care vor fi testați și îngrijiți pacienții infectați cu SARS-COV 2.
În Cluj-Napoca, rata de infectare la mia de locuitori a ajuns aproape la 2%, iar prefectul județului Cluj caracterizează situația ca fiind una alarmantă.
Situația e alarmantă în continuare. Sper totuși să ne oprim la un moment dat, pentru că e foarte complicat să faci față la acest număr de pacienți, oricâte spitale am deschide noi, e clar că nu vom putea primi în spitale decât formele grave COVID, așa cum se întâmplă peste tot în lume și cum va fi și la noi în scurt timp, așa că mizăm în continuare pe responsabilitate. Am luat deja măsuri restrictive în Cluj-Napoca și în alte unități administrativ-teritoriale, vom lua în continuare și alte măsuri, dacă se va impune, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean
Spitalul Clujana intră în linia COVID pentru că are dotări
Spitalul Clujana este unul dintre spitalele publice din Cluj, care a primit cele mai multe fonduri și a beneficiat de multiple lucrări de modernizare, dotare și reorganizare, fiind un spital aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. Acesta este și motivul pentru care specialiștii în sănătate publică au decis să îl transforme în spital suport COVID, chiar daca va fi încadrat la gradul 2. Adică aici va fi făcută evaluarea medicală a pacienților pozitivi și se va lua decizia internării în spital sau a izolării la domiciliu, în funcție de gravitatea simptomelor.
În aceste zile, specialiștii DSP avizează circuitele epidemiologice și în câteva zile, spitalul va deveni unul dedicat exclusiv pcienților COVID.
Sunt foarte mulți pacienți pozitivi COVID care au și alte afecțiuni, ce necesită intervenții chirurgicale și nu există posibilitate să fie operați în altă parte și acolo avem astfel de posibilități, fiind un spital care are bloc operator. Pe lângă asta, are 17 paturi de terapie intensivă, de care avem nevoie în această perioadă și vorbim de 100 de locuri pentru pacienții COVID, cu simptome medii sau grave, a explicat prefectul Mircea Abrudean
În momentul de față, în celelalte 3 spitale COVID din județ – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Recuperare – sunt 35 de locuri pe secțiile de Terapie Intensivă, care acum sunt ocupate.
Sursa foto: unsplash.com