Pacienţii vindecaţi de COVID-19 nu se înghesuie să doneze plasmă. Donator: E un ajutor care nu ne costă nimic
Numărul bolnavilor de COVID-19 creşte în fiecare zi, însă nu şi cel al donatorilor de plasmă. Asta, deşi ultimele studii arată că şansele de supravieţuire a unui pacient cu Covid cresc dacă este utilizată plasma. Potrivit unui raport publicat în revista Nature Science plasma a dus la o rată mai mică de deces în rândul pacienţilor cu forme grave. CITEŞTE STUDIUL AICI
Cu toate acestea, prea puţini sunt cei care donează plasmă, deşi au trecut prin boală. La Cluj, de exemplu, puţin peste 40 de pacienţi au donat de la începutul pandemiei, adică aproximativ 6 pacienţi pe lună. La nivel naţional cifrele nu arată mai bine.
De la debutul pandemiei, peste 40 de persoane care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă. De când a fost actualizat ordinul nr. 654 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19, donarea se face mult mai uşor. Donatorii pot să vină oricând, trebuie doar să facă dovada că au fost bolnavi şi să fie într-o stare bună de sănătate, a declarat Adriana Sime, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.
Există însă şi oameni care se gândesc la semenii lor şi chiar dacă au fost infectaţi cu COVID, au ales să transforme o experienţă urâtă într-o şansă la viaţă pentru alţii.
Maria şi-a dat seama că are COVID-19 deşi nu a avut o formă gravă şi nici prea multe simptome.
Mi-am pierdut gustul si mirosul brusc. Stiam ca e un semn clar de COVID, alte afectiuni rar dau aceste simptome (alergii etc). Am si fugit la test, a declarat Maria pentru Stirimed.ro.
Imediat ce s-a vindecat s-a gândit să doneze plasma. A fost însă împiedicată de birocraţie.
Legislatia la momentul respectiv impiedica donorii sa mearga sa doneze (se cereau o gramada de hartii, bilet de iesire din spital (ori eu am fost izolata la domiciliu in timpul vidului legislativ, nu s-a pus problema internarii in spital), doua teste negative succesive facute pe banii mei. In momentul in care s-a relaxat legislatia si au cerut doar un test pozitiv si dovada izolarii (in cazul meu concediul medical acordat pt izolare), am putut merge sa donez, a adăugat aceasta.
Cei care se tem de durere sau cred că procedura e complicată, ar trebui să ştie că e destul de simplu.
Nu doare deloc, am donat sange normal (trebuie indeplinite si criteriile de donare de sange), din care s-a putut extrage o doza de plasma pentru tratament. Aparatul de plasmafereza extrage 3 doze si se poate repeat donarea la 14 zile. Din pacate, la donarea de sange, mai pot merge sa donez doar peste 3 luni, a spus Maria.
La centrele de tranfuzii donatorii de plasma sunt aşteptaţi cu braţele deschise. Asta pentru că numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 este tot mai mare, iar nevoia de plasmă este una reală.
Au fost foarte fericiti ca am mers sa donez, presupun ca nu se simt in pericol stiind ca noi am avut deja si suntem vindecati. Masurile de protectie si igiena sunt foarte stricte, dar s-au comportat minunat cu mine, a adăugat donatoarea.
Maria ar alege oricând să repete acest gest şi îi îndeamnă pe toţi cei care pot să doneze plasma să nu ezite să o facă.
Indiferent daca vorbim despre sange sau plasma, vorbim despre un ajutor care ne sta in putere sa il oferim celor aflati in suferinta. Si nu costa nimic. Ba chiar rasplata sufleteasca e minunata!
Recent, Ministerul Afacerilor Interne, a lansat o campanie prin care îi roagă pe foştii pacienţi bolnavi să doneze. VIDEO
Ne adresăm vouă, tuturor celor care ați suferit, ați luptat și ați învins în lupta cu COVID-19. Ne adresăm vouă, tuturor celor care ați trecut prin momente cumplite și ați simțit pe propria piele ce înseamnă acest virus groaznic. Ne adresăm vouă și vă rugăm să-i ajutați și pe cei care duc în aceste zile crunta bătălie de a rămâne în viață. Plasma le-ar fi de mare ajutor și doar voi, cei care v-ați făcut bine, puteți dona. Vă rugăm din suflet, contactați cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină și donați plasmă. O oră din viața voastră, poate salva o viață! Alătură-te campaniei noastre „Pentru ca alții să trăiască, donează plasmă”!, se arată în campania postată pe o reţea de socializare.
Cei care s-au vindecat de COVID şi vor să doneze plasmă se pot prezenta la orice centru de donare din ţară.