Selectați pagina

Pârtia Buscat-Băișoara, pericol pentru copii și schiorii puțin experimentați

Pârtia Buscat-Băișoara, pericol pentru copii și schiorii puțin experimentați

Pârtia Buscat-Băișoara, extrem de promovată, în special în mediul online și pe rețelele de socializare, este un adevărat pericol pentru copii și schiorii mai puțin experimentați. Deși este prezentată drept o pârtie pe care se poate schia ca în stăinătate, în realitate aceasta este plină de pericole. Pe margini tronează bolovani, bucăți de lemne, iar plasele de siguranță lipsesc cu desăvârșire.

„Am rămas surprinsă să văd că nu există plase de siguranță și că pe marginea pârtiei e efectiv prăpastie. E prima dată când vin aici, dar mi se pare neamenajată crespunzător, pentru o pârtie ce ar trebui să fie sigură. Categoric nu voi mai veni a doua oară”, spune Raluca, o turistă aflată în a doua zi a Anului Nou la schi la Buscat

schi 9

În partea dreaptă a sensului de coborâre schiorii pot cădea în prăpastie sau se pot izbi de brazi

Din cauză că lipsesc plasele de siguranță, dar nu sunt amplasate nici benzi de atenționare că există peicolul să ieși în decor de pe pârtie, accidentările sunt la ordinea zilei.

„Tocmai s-a accidentat o tânără care nu schia prea bine. Cred că a pierdut controlul schiurilor, am văzut-o că a trecut în viteză pe lângă mine și țipa. Nu avea cască pe cap, a observat-o și un monitor de schi, care a strigat „Pârtie”, apoi în secunda următoare am văzut-o cum s-a izbit de un brad. A venit repede un echipaj SMURD și a luat-o de acolo, dar era inconștientă. Dacă ar fi existat o plasă de siguranță pe marginea pârtiei, poate că fata aceea nu s-ar fi lovit așa rău.”, a spus pentru ȘtiriMed un turist care își petrecea ultima zi de vacanță la Buscat.

Pârtia pentru începători, intercalată cu pârtia mare

Pe site-ul de prezentare al Buscat Schi Resort scrie că aici există o pârtie pentru începători dotată cu babylift. În realitate, pârtia pentru începători este o porțiune cu pantă mai lină din pârtia mare. Aici învață să schieze atât copiii, cât și adulții care recurg la serviciile unui monitor de schi. În plus, pe marginea acestei așa-zise pârtii de începători s-a amenajat ad-hoc și o pârtie pentru săniuțe.

schi1

Pârtia pentru începători de la Buscat

schi3

„Eu acum învăț să schiez și am venit aici deoarece am crezut că pârtia de schi pentru începători este separat de cea pentru persoanele cu experiență, dar nu e nici o delimitare. Pentru că e și o zi foarte aglomerată, mi-e cam frică să încerc să exersez”, a spus Anca, o tânără începătoare într-ale schiatului

Toalete există doar la baza pârtiei

O altă problemă întâlnită la Buscat este lipsa toaletelor. Mai exact, în apropierea pârtiei pentru începători și chiar în zona unde se închiriază echipamentele, nu există toalete funcționale. De exemplu, în 2 ianuarie, Apres Ski-ul era închis, astfel că în zonă nu era nici o toaletă funcțională, iar turiștii trebuiau să coboare la baza pârtiei. Cei care știau să schieze, pe schiuri, ceilalți erau nevoiți să meargă pe jos aproape o jumătate de kilometru.
ȘtiriMed a încercat să ceară punctul de vedere al celor care se ocupă de administrarea pârtiei, însă administratorul Pârtiei Buscat, Iancu Șerbăneascu, nu a răspuns la telefon.

Despre autor