Selectați pagina

Pasagerii care ajung pe aeroportul din Cluj sunt verificați dacă au simptome specifice coronavirusului

Pasagerii care ajung pe aeroportul din Cluj sunt verificați dacă au simptome specifice coronavirusului

Autoritățile iau toate măsurile și s-au făcut pregătiri pentru a preîntimpina apariția cazurilor de coronavirus în România. Aseară au aterizat pe aeroportul din Cluj primele două avioane din zonele afectate iar reprezentanții prefecturii au anunțat că pasagerii au fost verificați.

Celor 136 de pasageri ai zborului Bergamo – Cluj, de la ora 19:30, li s-au aplicat procedurile complete din metodologie: anamneză, termometrizare, chestionare, cât și completarea documentației specifice. Nici unul dintre aceștia nu prezintă nici un fel de simptome care să conducă spre suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19), susține prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean care a verificat personal, aseară, dacă sunt respectate procedurile pentru menținerea siguranței și sănătății publice.

Spitalul de Boli Infecțioase este pregătit să primească pacienți, iar la nivelul județului Cluj vor fi amenajate două noi spații de carantină suplimentare.

În plus, s-au luat următoarele măsuri:

– S-a asigurat accesul separat al călătorilor care sosesc în aeroport, urmând ca medicul de la Direcția de Sănătate Publică, un medic al cabinetului medical al aeroportului, cât și personalul SMURD, să evalueze datele și parametrii medicali ai călătorilor;
– Persoanele asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în condiții de carantină, timp de 14 zile, sub supravegherea directă a Direcției de Sănătate Publică;
– Dacă vor exista persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi transportate cu autospeciale specializate, sub supraveghere avizată, respectându-se condițiile de siguranță pentru menținerea sănătății publice;
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienților a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19);
– Instituția Prefectului – JUDEȚUL CLUJ, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale și județene au identificat două noi spații de carantinare suplimentare, aflate la acest moment în curs de amenajare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor simptomatice, dacă astfel de situații vor exista.
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cât și Direcția de Sănătate Publică este pregătită să suplimenteze personalul, dacă situația o impune

Cum se manifestă boala și ce măsuri de prevenție putem lua:

Conform informațiilor primite de la medici, Coronavirusul nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gura, nas, ochi. Dacă o persoană bolnavă tușește și ajung picături, de exemplu, pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge aceste suprafețe cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele specifice infectării cu Coronavirus sunt următoarele: febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână, iar persoanele care suferă de această boală nu prezintă rinoree (scurgeri de materii fluide nazale), strănut sau durere în gât.

Perioada de incubație a Coronavirusului este între 2-14 zile, dar de puțin timp se sugerează că ar fi chiar de 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.
Virusul rezistă timp de aproximativ o săptămână la temperaturi sub 20 grade Celsius, iar mai apoi la peste 25-30 grade Celsius este distrus. Virusul nu este rezistent la săpun, la dezinfectanți comuni, precum alcoolul medicinal. În acest context, igiena mâinilor rămâne foarte importantă. Medicii recomandă cetățenilor să nu mănânce fără a se spăla pe mâini. Mâncarea ambalată devine în această situație cea mai sigură. O atenție deosebită trebuie acordată și pâinii neambalate. Cetățenii trebuie să aibă la ei șervețele umede dezinfectante, mai ales dacă nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Este important să fie curățate cât mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Persoanele trebuie să acorde o atenție sporită la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Se recomandă ștergerea telefonului și a altor mijloace de comunicare electronică, mai ale a tastaturii, deoarece de obicei aceste obiecte sunt folosite des și se murdăresc repede.

Folosirea și purtarea măștii de protecție ajută persoanele bolnave pentru a nu răspândi boala mai departe. Medicii recomandă să fim atenți cu persoanele care se întorc din Italia. Ca măsură de precauție este bine să evitați întâlnirea cu acestea pentru o perioadă de două săptămâni. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de izolare/carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Cele mai afectate persoane de Coronavirus sunt cele în vârstă și cele cu boli asociate, aproximativ 80%. Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și recent Italia. Persoanele de la noi din țară aflate în izolare sau în carantină nu sunt bolnave, ci doar persoane cu suspiciune de boală.

 

Despre autor