Selectați pagina

Pastila de iod pentru copii. Cum se administrează în funcție de vârstă

Pastila de iod pentru copii. Cum se administrează în funcție de vârstă

Pastila de iod se eliberează în baza unei prescripții medicale, din peste 2 mii de farmacii din țară, dar se administrează DOAR în cazuri de incidente nucleare și strict după recomandările medicului.

Cum se adminitrează pastila de Iod pentru copii

Medicii de familie spun că este obligatorie administrarea pastilei de iod copiilor, inclusiv nou-născuților și bebelușilor, în caz de incident nuclear.

„Gravidele, sugarii, copiii trebuie să primească iod prioritar, în caz de incident nuclear, însă acest lucru trebuie făcut strict sub îndrumare medicală. Noi, medicii de familie, atunci când eliberăm rețeta, ne alocăm timp să le explicăm pacienților ce trebuie să facă și cum să ia iodura de potasiu. Nou născuților, până la la o lună, li se administrează un sfert de pastilă, copiilor până la 3 ani, o jumătate de pastilă. Copiii cu vârsta între 3 și 12 ani primesc o pastilă, iar pentru cei peste 12 ani, doza este de 2 pastile, exact ca în cazul adulților”, a explicat pentru ȘtiriMed, Dr. Emiliana Costiug, medic de familie și președinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj

Dr. Emiliana Costiug mai precizează că, spre deosebire de pacienții peste 40 de ani, a căror activitate tiroidiană este încetinită, iar iodira de potasiu ar aduce mai multe dezavantaje decât beneficii, în cazul copiilor, pastila este necesară pentru protejarea glandei tiroide.

CITEȘTE ȘI: MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ÎNDEAMNĂ POPULAȚIA SĂ ÎȘI RIDICE PASTILA DE IOD. CE SPUN MEDICII DE FAMILIE ȘI LISTA FARMACIILOR CARE ELIBEREAZĂ IODURA DE POTASIU