Selectați pagina

PEDITEL, primul serviciu gratuit de telemedicină pediatrică, din România, împlinește 10 ani! Câți copii au fost ajutați

PEDITEL, primul serviciu gratuit de telemedicină pediatrică, din România, împlinește 10 ani! Câți copii au fost ajutați

PEDITEL, primul și singurul serviciu gratuit de telemedicină pediatrică, din România, împlinește zece ani. Dacă în 2014, media apelurilor la care răspundeau medicii PEDITEL, era de sub o mie, astăzi, peste zece mii părinți sună, doar într-o singură zi, să solicite un sfat medical de specialitate.

Serviciul PEDITEL este apelabil de oriunde din lume, tuturor celor care vorbesc limba română, este gratuit, iar la capătul celălalt al apelului este, întotdeauna, un medic, care îi poate spune părintelui dacă e cazul să fugă la urgențe cu cel mic sau poate aplica acasă un protocol de tratament.

Apeluri PEDITEL
Apeluri PEDITEL, media zilnică

În cei 10 ani de activitate neîntreruptă, 750 de mii de părinți au apelat la sfaturile medicilor PEDITEL. În plus, toate aceste apeluri soluționated, au scăzut din presiunea asupra unităților de primiri urgențe din peste 6000 de localități din România și alte 26 de țări.


Numărul de minute de sfătuire gratuită din acești 10 ani depășește 3 milioane, iar valoarea estimativă a serviciilor oferite se ridică la 6 milioane de lei, în care nu sunt incluse și orele de voluntariat, transmit reprezentamții serviciului de telemedicină pediatrică.

„Acești 10 ani au fost o luptă continuă pentru a oferi un serviciu de care părinții români din țară și diaspora aveau nevoie. Iar numărul de apeluri din ultimul deceniu confirmă necesitatea funcționării PEDITEL în continuare. Există comunități întregi fără medici pediatri. Sau orice alt fel de medici. Sunt localități izolate unde ambulanțele nu pot ajunge decât după ore întregi. Părinții aflați la primul copil și-au pierdut încrederea în capacitatea sistemului medical de a-i ajuta rapid și la distanță cu problemele de sănătate ale copiilor. Există români care trăiesc în alte spații geografice, fără asigurări medicale sau posibilitatea de a cere ajutor în limba țării în care se află. Acestea sunt doar câteva din situațiile în care părinții au apelat la un medic PEDITEL în ultimii 10 ani, primind suport rapid, profesionist și gratuit. Sunt mândră să conduc acest proiect al Fundației părinți din România, care nu este un vis ambițios, nici un demers de business, ci o necesitate acută a comunității părinților români, a declară Cristina Grigore, co-fondator PEDITEL.

De ce și de unde sună părinții la PEDITEL?

Principalele probleme medicale pentru care părinții apelează la serviciul de telemedicină sunt: febră, în proporție de 27%, răceală (10%), diaree și vărsături (7-8%) și tuse (6%). Reprezentanții serviciului precizează că aproape 80% dintre solicitări se finalizează cu sfaturi medicale aplicabile acasă, în deplină siguranță, iar pentru sub 10% s-a recomandat apelarea serviciului unic de urgență 112.

Județele cu cei mai mulți apelanți au fost: Cluj (35%), București + Ilfov (peste 30%), Prahova (peste 7%), Iași (peste 6%), Constanța (peste 5%). De asemenea, părinții din Diaspora au reprezentat 3-5% din totalul solicitărilor.

În cei 10 ani de activitate, medicii PEDITEL au ajutat părinți din peste 6.000 localități (orașe, comune, sate, cătune din România) și peste 27 de țări (5% din solicitări au fost preluate din Diaspora – 27 de țări, printre care: Marea Britanie, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Elveția, Spania, Olanda, Luxemburg, Belgia, Franța, Canada, Australia, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Suedia, Norvegia, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă s.a.m.d.
NOTA PARINTILOR pentru PEDITEL: 9.75 din 10
În urma unui sondaj realizat de PEDITEL pe 25.000 de respondenți păriți, aceștia au acordat serviciului nota 9.75 din 10.

10 ani de activitate PEDITEL, marcați cu o expoziție de povești

Pentru a marca primii 10 ani de prezență continuă în viața părinților români, PEDITEL organizează în Cluj, locul de naștere al proiectului, o expoziție itinerantă în care clujenii și vizitatorii orașului vor putea afla poveștile care au ajutat la fondarea, susținerea și funcționarea proiectului PEDITEL, din 2014 până astăzi.

Expoziția va putea fi vizitată de public în următoarele locații din Cluj-Napoca:

15 aprilie – 15 mai Cinema Mărăști
10-16 iunie Casino – Centrul de Cultură Urbană
30 octombrie – 12 noiembrie Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca
8-18 aprilie și 7-19 mai Turnul Pompierilor
De asemenea, expoziția va fi pusă la dispoziția publicului și la Turnul Croitorilor și Parcul Armătura, pe parcursul acestui an.

„Așa cum spune un proverb african: este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. A fi părinte este cel mai provocator dintre toate joburile și susținerea pe care o pot primi părinții prin PEDITEL vine în momente-cheie, când o familie trece prin panică și stres. Ca să le rămânem alături, este suficient ca în fiecare an să adunăm 500.000 euro pentru a putea asigura costurile de funcționare, iar asta o facem cu ajutorul vostru, a fiecărui donator individual și a companiilor care ne sponsorizează sau aleg să direcționeze impozitul pe profit către noi”, adaugă Cristina Grigore, co-fondator PEDITEL.

Cum poți ajuta și tu PEDITEL?

Prin SMS, lunar cu textul DOCTOR la 8845 care oferă o donație de 2 euro/lunar.
Prin transfer bancar, către RO70 BTRL RON CRT 0542823201 BANCA TRANSILVANIA COD SWIFT BTRLRO22 sau RO07INGB0000999902391059 ING BANK COD SWIFT INGROBU (conturi în lei).
Toate informațiile necesare pentru alte variante de donație se găsesc pe site-ul peditel.ro, iar echipa PEDITEL vă mulțumește că faceți fapte bune alături de medicii pediatri.

CITEȘTE ȘI: DOAMNE FRUMOASE CARE FAC BINE PENTRU SOCIETATE. CRISTINA GRIGORE RESPIRĂ PENTRU ȘI PRIN PEDITEL 1791