Selectați pagina

Personalul TESA din spitale se simte discriminat după ce Consiliul Judeţean Cluj a propus acordarea de stimulente financiare doar personalului medical

Personalul TESA din spitale se simte discriminat după ce Consiliul Judeţean Cluj a propus acordarea de stimulente financiare doar  personalului medical

Personalul Tesa din spitale cere drepturi egale cu ceilalţi salariaţi. Asta după ce preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a anunţat că a iniţiat un priect de stimulente financiare exclusiv pentru personalul medical și de specialitate din cadrul spitalelor clujene.

Proiectul de hotărâre nedreptăţește grav personalul TESA și muncitorii din spitale, aceste categorii de personal fiind excluse deja atât de la acordarea sporurilor, cât și de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acordă deja pentru medici și asistenți medicali. Astfel, personalul TESA din spitale – personal cu studii superioare care lucrează în departamentele financiar-contabil, achiziții, juridic, resurse umane, IT precum și muncitorii, bucătarii, liftierii, magazionerii, portarii etc. sunt o dată în plus excluși de la acordarea unor drepturi financiare pe care le merită în egală măsură cu ceilalți colegi din spitale!, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Sindicaliştii spun că persoanalul TESA este discriminat după ce salariile acestei categorii de personal au fost înghețate la nivelul anului 2020, deși ar fi trebuit ca în prezent să beneficieze deja de majorările la nivelul anului 2022 prevăzute în Legea-Cadru nr.153/2017. De asemenea, personalul TESA nu a beneficiat nici de sporul de pericol acordat în spitalele unde se tratează cazuri pozitive COVID-19.

Toate categoriile de personal care lucrează într-un spital, personal medical și personal nemedical, reprezintă o ECHIPĂ! ÎNTREGUL PERSONAL DIN SĂNĂTATE este parte a unui mecanism complex, în care toată echipa contribuie și nimeni din echipă nu poate lipsi, pentru ca întregul mecanism să funcționeze în slujba pacientului! Și personalul TESA din spitale trebuie sprijinit financiar, la nivelul atribuțiilor și responsabilităților pe care le exercită la nivelul unei unități sanitare, iar presiunea generată de amploarea pandemiei asupra tuturor categoriilor de personal care lucrează în sistemul sanitar este enormă! Personalul TESA are cele mai mici salarii din sănătate! Prin urmare, solicităm public ÎNCETAREA DISCRIMINĂRII CU PRIVIRE LA PERSONALUL TESA DIN SPITALE! Includeți în Hotărârea de Consiliu Județean dreptul de a primi stimulente financiare pentru tot personalul care lucrează într-un spital!!!, spune Valentin Chifor, liderul Uniunii Sindicatelor Tesa din Sănătate.

Care este propunerea Consiliului Judeţean Cluj

Am inițiat un proiect de hotărâre prin care propun acordarea unor stimulente financiare lunare pentru personalul medical și de specialitate din cadrul celor cinci spitale din subordine, a scris Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

Cuantumul propus: maximum 2 salarii minime brute pe ţară
Sursa de finanțare: bugetul propriu al spitalelor;
Durata acordării: începând cu drepturile salariale din februarie 2022 până în decembrie 2022.

Acordarea stimulentelor se va face în baza unui regulament aprobat de fiecare Consiliu de Administrație al fiecărui spital.
Fiecare manager va fi responsabil de stabilirea și acordarea stimulentelor.

UPDATE Proiectul a fost dezbătut și votat favorabil astăzi în cadrul ședinței de Consiliu Județean.

Doar acestora le putem acorda pentru ca asa prevede legea. Am făcut o adresă la Minister şi ne-au răspuns că personalul medical de specialitate este cel indicat în anexa. De exemplu, paznicul, un îngrijitor, un muncitor care e la centrala de gaz, din pacate, ei nu sunt prinşi în această anexă si tocmai pentru asta vom face demersuri la minister pentru o clarificare în viitor. Dacă va exista vom da tuturor, dacă nu vom merge aşa cum prevede legea, a declarat Alin TIşe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Despre autor